Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Tuulikki Heikkilä, Tiina Helander, Jari Ahvenjärvi ja Juhani Viitaniemi seisovat rinnakkain Petrean kuntoutuskurssilla, taustalla kylpylä.
03.05.
2019

Ahaa-elämyksiä kuntoutuskurssilta 

Psoriasista sairastava hyötyy kuntoutuksesta monin tavoin. Silti valtaosa Kelan korvaamista psoriasiksen kuntoutuskursseista on viime vuosina jäänyt toteutumatta hakijoiden vähäisyyden vuoksi.  

Espoolainen Jutta Varis osallistui maaliskuussa kuntoutuskeskus Petrean järjestämään psoriasiskuntoutukseen. Kurssi toteutettiin kylpylähotelli Holiday Club Caribian tiloissa Turussa. 

Olen sairastanut psoria 32 vuotta, mutta tämä oli ensimmäinen kertani kuntoutuksessa. Sinnittelin kotihoidolla ja tiukalla ruokavaliolla, koska uskoin, että hoitoon ja kuntoutukseen päästäkseen ihon pitää olla tosi huonona, Varis kertoo. 

Nyt hän suosittelee kurssia lämpimästi. 

–Minulle parasta antia oli tieto uusista lääkehoidoista ja muiden kurssilaisten kokemukset niistä. Ihotautien erikoislääkärin luento oli todella hyödyllinen, samoin keskustelu ihotauteihin erikoistuneen hoitajan kanssa. 

Toinen kurssilainen, Juhani Viitaniemi Orivedeltä, on vähitellen jäämässä eläkkeelle yrittäjän työstään. Hän kiittelee erityisesti kuntoutusmahdollisuuksista ja sosiaalietuuksista saatua tietoa. 

–Olen tottunut tietotekniikan käyttäjä, mutta kaikki eläkeikäiset eivät omista tietokonetta eivätkä pysty hakemaan Kelan nettisivuilta kuntoutustietoja. Tämä on hyvä ympäristö jakaa tietoa. 

Viitaniemi sanoo, että kuntoutusviikolla saadut lääkitys-, ravitsemus- ja liikuntatiedot avarsivat ajattelua.  

–Tavoitteeni ovat laadukkaat eläkepäivät. Täällä tuli ahaa-elämyksiä esimerkiksi kunnon hoidosta. 

SOSTEn eli Suomen sosiaali ja terveys ry:n erityisasiantuntija Päivi Opari näkee kuntoutuksen investointina niin yksilön kuin yhteiskunnan kannalta. 

–Se tuo säästöjä työurien pidentymisen ja eheytymisen kautta. Ihminen pysyy aktiivisena toimijana, kun vointi vahvistuu ja elämänlaatu paranee. Tämä heijastuu myös vanhuusvuosiin, kun toimintakyky säilyy pitempään. 

Harva hakee kuntoutukseen

Hyvistä kokemuksista huolimatta viime aikoina valtaosa Kelan korvaamista psoriasiksen ja muiden ihosairauksien kuntoutuskursseista on jäänyt toteutumatta, koska hakijoita ei ole tarpeeksi.  

Suunnittelija Arita Goh Kelasta kertoo, että aikuisille ihosairauksien kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseja oli viime vuonna tarjolla 14, mutta niistä vain muutama toteutui. Ainoastaan nivelpsoriasiskurssit ovat vetäneet hyvin. 

Aikuisten psoriasiskursseja järjestävät tällä hetkellä kolme kuntoutuskeskusta: Petrea Turussa, Huoltoliitto ry:n Kunnonpaikka Siilinjärvellä ja Kruunupuisto Punkaharjulla. Loppuvuonna 2019 nivelpsoriasiskursseja järjestää Kunnonpaikan lisäksi Vetrea Terveys Oy Joensuussa. 

Esimerkiksi Kruunupuiston kaikki kolme psoriasiskurssia jouduttiin perumaan vuonna 2018. Kuntoutusjohtaja Tiina Riikosen mukaan terveydenhuollossa ei tunneta nykyistä ihosairauksien kurssitarjontaa. 

– Tänä vuonna meillä näyttäisi toteutuvan ainakin yksi psoriasiskurssi. Olemme tiedottaneet kursseista eri puolille terveydenhuoltoa, muun muassa ihotautipoliklinikoille ja työterveyshuoltoon. Yhteistyö potilasjärjestöjen kanssa oerityisen tärkeää, Riikonen sanoo. 

Kela on perustanut verkkosivujensa Yhteistyökumppanit-osioon lähetteitä kirjoittaville lääkäreille apuvälineen helpottamaan kuntoutuskurssien etsimistä. 

–Kuntoutuskurssijärjestelmä-työkalun lisäksi yhteistyökumppaneille on chattipalvelu ja erilliset puhelinneuvontalinjat, Goh muistuttaa. 

Kursseja kaikenikäisille

Kelan kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskurssien tavoitteena on toiminta- ja työkyvyn ylläpito. Aikuisten psoriasiskursseille voivat hakea henkilöt, jotka ovat työelämässä tai palaamassa sinne, eläkkeellä, opiskelemassa tai kuntoutustuella. Lapsille on tarjolla ihosairauksien perhekursseja. 

Toukokuusta vuoden 2019 loppuun on tarjolla yhdeksän psoriasiskurssia aikuisille, neljä ihon sairaudet -perhekurssia ja kolme nivelpsoriasiskurssia. Psoriasiskurssien lisäksi järjestetään kaksi kurssia vaikeita ja pitkäaikaisia ihon sairauksia sairastaville. Kurssit toteutuvat, jos osallistuja on tarpeeksi. Aikuisten psoriasiskurssille otetaan enintään kymmenen henkilöä. 

Henkilöasiakkaat saavat lisätietoja tarjolla olevista kursseista Kelan verkkosivuilta sekä valtakunnallisesta palvelunumerosta. 

Arita Goh kertoo, että kuntoutukseen pääsee, jos kuntoutuksen tarve on todettu lääkärin kanssa ja jos ihosairaudesta on asianmukainen diagnoosi. Hakija toimittaa Kelaan täytetyn Harkinnanvarainen kuntoutus -hakemuslomakkeen ja liittää sen mukaan lääkärinlausunnon (B-lausunto). 

Kuntoutukseen tehdyistä matkoista voi saada korvausta ja työssäkäyvä voi hakea kuntoutuksen ajalta myös kuntoutusrahaa Kelasta. 

Järjestöt toivovat kuntoutustakuuta

SOSTEn Päivi Opari arvioi, että kuntoutuksen viivästyminen on yleinen ongelma pitkäaikaissairauksien hoidossa. Sosiaali- ja terveysjärjestöt ovatkin toivoneet erityistä kuntoutustakuuta, jotta kuntoutustarpeen arviointiin päästäisiin määräajassa. Tämä nopeuttaisi myös kuntoutuksen aloittamista. 

–Koko hoito- ja kuntoutusketju tulisi saada sujuvammaksi. Erikoissairaanhoito ja perusterveydenhuolto pitää nivoa tiiviimmin yhteen, jotta jatkuvuus ei katkea, vaikka hoito- tai kuntoutustaho vaihtuu. Nykyisin lisäksi alueelliset erot palveluihin pääsyssä ovat liian isotOpari toteaa. 

Jatkuvuutta ja hoitomotivaatiota tukee myös potilaan kanssa tehty hoito- ja kuntoutussuunnitelma. 

Nyt näissä suunnitelmissa on puutteita tai niitä ei tehdä lainkaan, vaikka ne ovat lakisääteisiä. 

Tätä tukee myös Psoriasisliiton vuonna 2017 toteuttama Psoribarometrikyselyyn vastanneista vain viidesosalle oli tehty henkilökohtainen hoitosuunnitelma.  

Koko hoito- ja kuntoutusketju tulisi saada sujuvammaksi.

Opari muistuttaa, että kuntoutusohjaajat ovat alikäytetty voimavara. Sairaanhoitopiirien kuntoutusohjaajiin potilas voi ottaa itsekin yhteyttä ja saada maksutonta ohjausta ja neuvontaa. 

Asiakasohjauksen tehostamistarpeita on painottanut myös kuntoutuksen uudistuskomitea, jonka sosiaali- ja terveysministeriö asetti vuonna 2016. Komitea katsoo, että kuntoutus on saatava osaksi asiakassuunnitelmaa ja että kuntoutus kaipaa lisää tavoitteellisuutta ja seurantaa. 

Kela uudistaa palvelukuvaukset

Kela on saanut kuntoutuspalvelujensa kilpailutuskäytännöistä viime vuosina kritiikkiä, koska hinnan on katsottu painottuvan palvelutarjoajan valinnassa liiaksi laadun kustannuksella.  

Tästä syystä Kelassa on valmistunut tänä keväänä hankintojen selvitystyö, joka koskee sekä kuntoutusta että muita palveluja. Prosessissa on kuultu asiakkaiden ja palveluntuottajien edustajia, ja esimerkiksi ensi vuonna on suunniteltu kokeiltavaksi rekisteröintimenettelyä palveluntuottajien valinnassa. 

Etuuspäällikkö Tuula Ahlgren Kelasta kertoo, että tämän lisäksi palvelukuvauksia uudistetaan. Tämä koskee myös sairausryhmäkohtaisia kuntoutuskursseja. 

–Asiakkaan tarpeita korostetaan kuvauksissa aiempaa enemmän. Kun ennen lueteltiin, mitä palveluntuottajan tulee tehdä, niin jatkossa kuvataan, mitä asiakkaan tulee saada. 

Yhteistyö palvelujen tuottajien kanssa lisääntyy palvelukuvausten laadinnassa. 

–Järjestöt ja terveydenhuolto tulevat entistä vahvemmin mukaan, ja myös asiakashaastatteluja tehdään. Ensimmäiset uudenmuotoiset palvelukuvaukset ovat mukana jo kevään 2019 kilpailutuksissa, Ahlgren sanoo.  

Lisätiedot: 

Kelan kuntoutuksen palvelunumero, p. 020 692 205. 

Kelan kuntoutus- ja sopeutusmisvalmennuskurssit

Järjestöjen yhteinen sosiaaliturvaopas

Teksti on julkaistu Ihonaika-lehden numerossa 2/2019. Jos et vielä saa lehteä, tee tilaus täällä tai liity jäseneksi, niin saat lehden jäsenetuna.

Kuva: Tuulikki Heikkilä, Tiina Helander, Jari Ahvenjärvi ja Juhani Viitaniemi viihtyivät Perean kuntoutuskurssilla.

Psoriasisliitto tarjoaa monipuolista tukea 

Psoriasisliitto järjestää psoriasista sairastaville mm. aurinkopainotteista sopeutumisvalmennusta sekä perhe- ja seniorikursseja. Lisäksi tarjolla on tuettuja lomia. Sosiaali- ja terveysministeriö tukee kursseja ja lomia Veikkauksen tuotoilla. 

Aurinkopainotteisia sopeutumisvalmennuskursseja järjestetään tänä vuonna yhteensä seitsemän. Kurssien omavastuu on 400 euroa, 1830-vuotiailla 250 euroa. Kursseille on jatkuva haku. Psoriasisliitosta saa hakulomakkeita, jonka liitteeksi tarvitaan lääkärin B-lausunto. Syksyn 2019 kursseille voi hakea 30.8. asti. 

Seniorikurssit on tarkoitettu yli 60-vuotiaille eläkeläisille, joilla on psoriasis. 

Lasten perhekursseilla psoriasista sairastavat lapset ja heidän vanhempansa saavat tietoa ja vertaistukea.   

Tuetut lomat on tarkoitettu psoriasista sairastaville sekä heidän puolisoilleen ja perheilleen. Syksyn viimeiselle tuetulle lomalle voi hakea 30.6. asti. 

Lisätiedot: psori.fi