Hoppa till huvudnavigering Hoppa till navigering Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Nainen lääkärin vastaanotolla.
20.03.
2020

Coronaviruset och psoriasis

Vad ska man tänka på kring coronaviruset om man har psoriasis eller psoriasisartrit? Psoriasisförbundet i Sverige har pratat med två experter på hudsjukdomar som ger sina bästa råd. Artikel har först publicerats på psoriasisförbundet.se

Liv Eidsmo, hudläkare och docent i dermatologi och venereologi

Inflammatorisk hudsjukdom innebär inte att man tillhör en riskgrupp för att infekteras eller få svår sjukdom med de data som finns. När det gäller råd kring läkemedel eller annat som rör psoriasis/psoriasisartrit kopplat till coronaviruset bör man i första hand kontakta behandlande läkare. Det kan vara aktuellt att ta paus i pågående biologisk behandling men vissa behandlingar ska inte avslutas. Kom ihåg att råden kan skilja sig åt om det gäller behandling av psoriasis eller psoriasisartrit.  I andra hand kan man kontakta hälso- och sjukvård för vidare information. Viktigast är att inte gå till vårdcentral, närakut eller akutmottagningar på sjukhus. Där är risken att smittas hög.

Mona Ståhle, senior professor i dermatologi

Om man behandlas med biologiskt läkemedel eller annat läkemedel som dämpar immunsystemet är man mer infektionskänslig. Man bör alltså vara extra försiktig i kontakt med andra personer och extra noggrann att följa allmänna rekommendationer om handtvätt etc. Är man äldre gäller detta i allra högsta grad och speciellt om man har komplicerande sjukdomar såsom hjärtkärlsjukdomar och diabetes. Är man ung och för övrigt frisk klarar man sig bättre.

Viktigt att tänka på för att skydda sig mot viruset

(samma råd gäller som övriga befolkningen).

  1. Tvätta händerna.
  2. Minska antalet kontakter med andra människor.
  3. Den äldre delen av befolkningen (äldre än 70 år) har större risk för allvarlig sjukdom och bör vara extra försiktig.

Källa: https://www.psoriasisforbundet.se/nyheter/experterna-om-coronaviruset-och-psoriasis-psoriasisartrit/

Mer information på finska: Koronavirus ja psoriasis (18.3.)