Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
22.05.
2020

Digi on jo arkea – pian myös yhdistyksissä?

Emme ole menossa digiaikaa kohti, vaan olemme eläneet sitä jo jonkin aikaa. Koronavirus kiihdyttää kehitystä myös yhdistyksissä.

Lähes huomaamatta monet palvelut ovat siirtyneet internetiin. Voin varata netistä ajan kampaajalle, verikokeeseen tai vaikkapa matkan ulkomaille (taas joskus). Pankki- ja Kela-asiat hoituvat kokonaan verkon kautta. Halusin tai en.

Lääkärinkin voi jo nyt tavata kätevästi kannettavan tietokoneen ääressä tai chatissa puhelimella. Pitkän matkan takaa tuleville varmasti hyvä vaihtoehto ja myös kustannustehokasta. Mietin vain, kuinka hyvin psoriasiksen iho-oireet näkyvät videon välityksellä? Entä turvonnut nivel? Voisiko lähettää valokuvan tueksi? Entä välittyvätkö potilaan huolet ja murheet etävastaanotolle, vai keskittyykö lääkäri pelkkään reseptien kirjoittamiseen? Aikanaan varmaan kuulemme kokemuksista tästä terveydenhuollon digitalisaatiosta.

Yhdistyksissäkin otetaan jo varovaisia askeleita kohti uusia tapoja toimia. Mutta miksi yhdistysten toimintaan digi pikemminkin hiipii kuin loikkaa? Syy johtuu varmasti toiminnan perusluonteesta. Monella meistä on tarve jakaa kasvokkain kokemuksia ja ajatuksia. Siksi psoriasisyhdistyksissä vertaistuki ei ole vielä siirtynyt voimallisesti verkkoon.

Miksi yhdistysten toimintaan digi pikemminkin hiipii kuin loikkaa?

Vuonna 2018 vapaaehtoistyötä selvittäneessä tutkimuksessa ilmeni, että vain viisi prosenttia vapaaehtoistyöstä tapahtui pelkästään netissä. Selvää on, että tilanne muuttuu koronaviruksen myötä: yhä useampi järjestö ja yhdistys vie toimintaansa verkkoon. Vaikka moni tekee näin osin pakon edessä, tästä voi seurata paljon hyvää.

Yhdistys on ihmisten yhteenliittymä heille merkityksellisten asioiden toteuttamiseksi. Keskeistä onkin kartoittaa, mitä merkityksellinen toiminta tarkoittaa eri ikäryhmille. Siihen vastaamiseksi meidän tulee tavoittaa eri-ikäisiä jäseniä ja uudistaa toimintaa näiden tarpeiden mukaan. Nuorten toimintaa toteuttamaan tarvitaan siis aktiivisia nuoria. Toiminta uudistuu parhaiten uusien ihmisten myötä.

Pöytämallisella isolla tietokoneella oli mahdollista tilata pizza. Kuulosti ihan uskomattomalta.

Onko sinulla työn tai harrastuksen kautta digiosaamista, jota voisit tarjota yhdistyksellesi? Miltä kuulostaisi vertaisryhmä verkossa? Verkkovapaaehtoiselle olisi nyt toiminnan paikkoja tarjolla! Tai olisitko kiinnostunut kehittämään yhdistyksesi liikuntatoimintaa? Tule mukaan liiton tarjoamaan koulutukseen.

Lopuksi tulee mieleeni, kun kauan sitten olin asuntomessuilla, joilla esiteltiin varsinainen älytalo. Pöytämallisella isolla tietokoneella oli mahdollista tilata pizza. Kuulosti ihan uskomattomalta. Nyt tuo voimallinen kokemus naurattaa.

Psoriasisliiton vertaisillat pyörivät verkossa joka keskiviikko klo 18.-19.30 aina 10. kesäkuuta asti. Tutustu ja ilmoittaudu mukaan!

Kirsti Karttunen työskentelee Psoriasisliitossa vastaavana järjestösuunnittelijana, vastuualueelaan erityisesti Keski-Suomen alue.