Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
31.01.
2018

Ihana valo…

 

Aah… ihanaa… voi kuinka kaunista! Lentokoneen saavuttaessa pilvien yläpuolisen korkeuden Helsingin yllä, on huokausten määrä suuri.

 

Etelään on ihana matkustaa ja katkaista pitkää talven harmautta. Ymmärrettävää. Syksy on ollut pimeä ja vetinen, eikä aurinko ole paljoa pilkahdellut. Viime kesäkin oli suhteellisen kylmä, eikä varsinaisista hellepäivistä päässyt nauttimaan monikaan suomalainen.

 

Auringonvalo on useimmille ihmisille kovin tärkeää. Moni kokee saavansa valosta piristystä ja helpotusta uni-ongelmiin. Valon merkitys useiden ihotautien hoidossakin on kiistaton. Vaikka suurin osa ihmisistä kokee auringonvalon iloa tuottavana, myönteisenä ja energisoivana, voi sen vaikutus jollekin olla myös päinvastainen. Olemme varmasti kaikki kuulleet puhuttavan kevätväsymyksestä, mutta monikaan ei tule ajatelleeksi, että tuo kevätväsymys saattaa olla hyvinkin vakava ja kuormittava tila. Jos auringonpaisteessa olo lisää ahdistusta ja väsymystä, ei aurinkoon kannata väkisin mennä.

 

Auringon ultraviolettisäteily (UV) lievittää tulehdusta ihossa ja parantaa usein hyvin tehokkaasti psoriasisihottumaa. Myös niveloireet helpottuvat usein jo muutamien lämmössä ja auringossa oleskeltujen päivien jälkeen.

 

On tärkeää muistaa, että niin ihanalta kuin auringon valo ja lämpö saattavatkin tuntua, niihin liittyy myös monia riskejä. Ihon polttaminen auringossa on vaarallista ja voi aiheuttaa ihomuutoksia ja syöpää. Suurin osa melanoomista, eli ihosyövistä, olisi vältettävissä ilman ihon toistuvaa palamista. Auringossa oleillessa täytyy aina muistaa huomioida sen riskit. Ihoa tulee suojata ensisijaisesti vaatteilla ja näkyviltä osin myös korkeakertoimisilla aurinkosuojavoiteilla. Hyvässä aurinkosuojavoiteessa on suoja sekä UVA:ta että UVB:tä vastaan. Keskipäivän aurinkoa tulee välttää, koska silloin UV-säteily on korkeimmillaan. Silmät ovat erityisen herkät valolle ja auringon säteilylle, joten aurinkoisena päivänä ulkoillessa tulee aina käyttää aurinkolaseja.

 

Paljon on muistettavaa, jotta auringossa oleilu olisi viisasta. Olemme Psoriasisliitossa koonneet juuri uuden oppaan nimeltä Turvallisesti aurinkoon. Opas tarjoaa tietoa, mitä auringonotossa tulee huomioida, jotta auringosta voi nauttia ilman pelkoa sen sivuvaikutuksista.

 

Turvallisesti aurinkoon