Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
21.02.
2020

Ihon aika 1/2020: Irti ulkonäkökeskeisyydestä

Harva meistä on täysin tyytyväinen ulkonäköönsä, ja psoriasis, samoin kuin monet muut pitkäaikaissairaudet, voi entisestään vahvistaa kielteistä kehonkuvaa. Silloin kannattaa pohtia, mitä muuta olen kuin se, miltä näytän. Näin todetaan Ihon aika -lehdessä 1/2020, joka ilmestyy perjantaina 21. helmikuuta.

Tiedote 21.2.2020

Parhaimmillaan ihminen suhtautuu kehoonsa kuin ystävään, jolle haluaa hyvää. Aina näin ei kuitenkaan ole. Psykologi Katarina Meskanen toteaa Ihon aika -lehden haastattelussa, että moni tarkastelee kehoaan vain ulkonäön kautta. Kun mukaan otetaan se, mihin kaikkeen keho pystyy, näkökulma laajenee.

Psoriasista sairastavat kärsivät eriasteisista iho-oireista, sekä usein myös kivuista ja muista kehon toimivuutta heikentävistä oireista. Omia vahvuuksia voi olla silloin hyvin vaikea huomata.

– Olisi tärkeää kyetä tuntemaan lempeyttä itseä kohtaan. Se vaatii päivittäisiä pieniä päätöksiä toimia hyvinvointinsa puolesta, ei kehoaan vastaan, Meskanen korostaa.

Yksi keino meille kaikille lempeämmän kehosuhteen saavuttamisessa on somesiivous: aika ajoin on hyvä käydä läpi omat somekanavat ja poistaa seurattavat ja kuvat, jotka ovat omalle kehonkuvalle haitallisia.

Psorilinja auttaa

Ulkonäköön liittyvät pohdinnat ovat tuttuja myös Psorilinjan sairaanhoitajalle Kristiina Rautiolle, joka on sairastanut psoriasista 40 vuotta. Yhdessä vaiheessa kivut ja kutina tekivät elämästä todella vaikeaa.

– Välillä mielen valtasi toivottomuus. Pelotti, miten minulle tässä käy, Rautio kertoo.

Onneksi tepsivä lääkehoito löytyi, ja nyt Rautio ammentaa kokemuksistaan auttaessaan psoriasista sairastavia työssään. Psorilinja on maksuton ohjaus- ja neuvontapalvelu, jossa sairaanhoitaja vastaa muun muassa psoriasiksen hoitoon, kursseihin ja kuntoutukseen liittyviin kysymyksiin puhelimitse ja sähköpostitse.

– Psoriasiksesta ei koskaan pääse eroon, mutta onneksi sairaus aaltoilee. Vaikeaa vaihetta seuraa varmasti parempi, Rautio toteaa.

Lisätiedot:

Psykologi Katarina Meskanen, PsyKat
p. 040 141 1418, katarina.meskanen@psykat.fi

Psorilinjan sairaanhoitaja Kristiina Rautio, Psoriasisliitto
p. 040 579 4254, kristiina.rautio@psori.fi

Psorilinja palvelee ma klo 8-12, ti-ke klo 14-18
0800 557 767, psorilinja@psori.fi

Lehden näytekappaleet:

Viestintäpäällikkö Susanna Kaaja, Psoriasisliitto
p. 050 325 2072, susanna.kaaja@psori.fi

Artikkelit verkossa

Ihon aika 1/2020

Ihon aika

Ihon aika -lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Sitä julkaisee Psoriasisliitto. Psoriasisliitto on psoriasisyhdistysten valtakunnallinen keskusjärjestö, joka tarjoaa asiantuntevaa tietoa ja tukea elämään psoriasiksen kanssa. Psoriasisliiton lähes 40 paikallisyhdistystä toimivat eri puolilla Suomea, ja niissä on yhteensä noin 13 000 jäsentä. Toiminta on kaikille avointa. www.psori.fi