Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Ihon aika -lehden kannen yläosa, jossa teksti Ihon aika ja fysioterapeutti Seija Mustosen kuva.
03.12.
2021

Ihon aika: Aluevaaleissa päätetään psoriasiksen hoidon tulevaisuudesta

Sote-uudistuksen myötä tammikuussa edessä ovat ensimmäiset aluevaalit kaikkialla muualla paitsi Helsingissä. Vaaleissa valittavat aluevaltuutetut vaikuttavat merkittävästi siihen, miltä terveyspalvelut jatkossa näyttävät. Aiheesta kerrotaan tänään ilmestyvässä Ihon aika -lehdessä. 

Sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät sote-uudistuksen myötä kunnilta hyvinvointialueiden vastuulle, ja palveluiden tulevaisuudesta päättävät jatkossa aluevaltuutetut. Aluevaaleissa on tästä syystä tärkeää käyttää ääntään – etenkin, jos tarvitsee terveydenhuollon palveluja säännöllisesti.  

– Psoriasista sairastavat kokevat tällä hetkellä puutteita erityisesti perusterveydenhuollossa, ja asiaan voi osaltaan vaikuttaa äänestämällä aluevaaleissa, linjaa Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman. 

Aluevaltuutetut voivat vaikuttaa myös siihen, minkä verran ja missä asioissa hyvinvointialueet tekevät jatkossa yhteistyötä sosiaali- ja terveysalan järjestöjen kanssa. Äänestyspäätöstä tehdessä onkin hyvä selvittää, miten oma ehdokas asiaan suhtautuu.

– Hyvä terveydenhuoltojärjestelmä ei yksin riitä, vaan psoriasista sairastavat on ohjattava terveydenhuollosta yhdistysten ja sitä kautta vertaistuen pariin. Järjestöjen toiminta ja palvelut voivat täydentää hyvin julkisen terveydenhuollon palveluita, jos niille vain annetaan siihen mahdollisuus, Bäckman sanoo. 

Psoriasis altistaa muillekin sairauksille

Ihon aika -lehdessä aiheena ovat myös psoriasiksen liitännäissairaudet. Psoriasikseen liittyvä kehon tulehdustila altistaa monille muille sairauksille, kuten tyypin 2 diabetekselle, sydän- ja verisuonisairauksille sekä masennukselle. Riski on sitä voimakkaampi, mitä vaikeampi psoriasis on. 

Liitännäissairauksien puhkeamiseen voidaan onneksi vaikuttaa muun muassa elintavoilla. Säännöllinen liikkuminen on osa psoriasiksen hoitoa ja auttaa myös ehkäisemään muita sairauksia. Liikunta muun muassa alentaa verenpainetta ja parantaa veren sokeritasapainoa. 

Terveyden kannalta jo parin kolmen minuutin liikkeellä olo yhden tunnin aikana on tehokasta, toteaa fysioterapeutti Seija Mustonen Ihon aika -lehdessä. 

Myös terveydenhuollossa tehtävät seulonnat ovat ennaltaehkäisyn kannalta tärkeitä. Jos esimerkiksi korkea verenpaine tai verensokeri havaitaan ajoissa, sairauden puhkeaminen voidaan parhaassa tapauksessa estää kokonaan. 

– Sairauksien ennaltaehkäisyyn ja muun muassa elintapaohjaukseen tulisi sote-uudistuksen myötä satsata nykyistä enemmän. Näin voidaan tehokkaasti vähentää sekä psoriasista sairastavien kokemaa taakkaa että yhteiskunnan kustannuksia, Sonja Bäckman toteaa. 

Liitännäissairauksista ja niiden ennaltaehkäisystä kerrotaan lisää uusimmassa Ihon aika -lehdessä. Tutustu lehden artikkeleihin!

Jos et vielä saa Ihon aika -lehteä, liity jäseneksi, niin saat lehden jäsenetuna tai tee tilaus täällä.