Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Psoriasisliiton Ihonaika-lehden kansikuva 2 2019, jossa ihmiset halaavat.
03.05.
2019

Ihonaika 2/2019: Kuntoutus ei tavoita psoriasista sairastavia

Tiedote 3.5.2019

Kuntoutus hyödyttää pitkäaikaissairaita monin eri tavoin. Silti valtaosa Kelan korvaamista psoriasiksen kuntoutuskursseista on viime vuosina jäänyt toteutumatta hakijapulan vuoksi. Ihonaika-lehdessä 2/2019 pohdimme, mistä tämä johtuu. Psoriasisliiton julkaisema lehti ilmestyy perjantaina 3. toukokuuta.

Psoriasisliiton järjestämät Kela-rahoitteiset kuntoutuskurssit täyttyivät vuoteen 2013 asti 90-prosenttisesti. Tuolloin Psoriasisliiton tilat eivät enää vastanneet Kelan vaatimuksia, ja alihankkijoiden käyttäminen olisi nostanut kurssien hintaa. Tästä syystä Psoriasisliitto ei voinut enää kilpailla suurempien kuntoutuslaitosten kanssa, ja Kela-rahoitteinen kurssitoiminta siirtyi uusille palveluntuottajille.

Viime vuosina psoriasiskuntoutukseen tarkoitetut kurssit ovat kärsineet hakijapulasta. Iso osa kursseista on jouduttu perumaan.

– Kuntoutuksen tarve ei ole poistunut mihinkään. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että psoriasista sairastavat ja heitä hoitavat terveydenhuoltoalan ammattilaiset eivät löydä näitä kursseja. Tämä on harmillista, koska psoriasiksen tyyppisen pitkäaikaissairauden hoidossa lisätieto hoitomahdollisuuksista, vertaistuki ja esimerkiksi elintapaohjaus ovat hyvin keskeisiä, toteaa Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman.

Kuntoutus avain sujuvaan arkeen

Kuntoutuksen viivästyminen on yleinen ongelma pitkäaikaissairauksien hoidossa. Sosiaali- ja terveysjärjestöt ovatkin toivoneet erityistä kuntoutustakuuta, jotta kuntoutustarpeen arviointiin päästäisiin määräajassa. Kaiken kaikkiaan koko hoito- ja kuntoutusketju tulisi saada sujuvammaksi, asiantuntijat huomauttavat lehdessä.

Pahimmillaan pitkäaikaissairaus voi johtaa työkyvyn laskuun tai jopa työkyvyttömyyteen, mutta oikein kohdistetulla kuntoutuksella voidaan tukea arjen toimintakykyä.

– Kuntoutusta on tarpeellista kehittää nopeasti ja kuntoutus ansaitseekin seuraavalta hallitukselta täyden huomion. Kuntoutus ei saa olla poikkeus sairaustiedoissa vaan pääsääntö, toteaa pääkirjoituksessa Psoriasisliiton hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Kristiina Salonen.

Lehdessä lisäksi Kelan ja kuntoutuslaitoksen edustajien sekä kuntoutuskurssille osallistuneiden mietteitä kuntoutuksen tilasta ja tulevaisuudesta. Lue koko artikkeli.

Lisätiedot:

Toiminnanjohtaja Sonja Bäckman, Psoriasisliitto
p. 040 827 2106, sonja.backman@psori.fi

Kansanedustaja Kristiina Salonen
p. 09 432 3152, Kristiina.salonen@eduskunta.fi

Ihonaika 2/2019, artikkelit verkossa

Lisätiedot ja lehden näytekappaleet:

Viestintäpäällikkö Susanna Kaaja, Psoriasisliitto
p. 050 325 2072, susanna.kaaja@psori.fi

Ihonaika 2/2019

Psoriasisliitto Ihonaika 2 2019 sisällys