Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Psoriasisliiton Ihonaika-lehden numeron 3/2019 kansikuva.
27.09.
2019

Ihonaika 3/2019: Psoriasis kuormittaa myös mieltä

Kuten monet ihosairaudet, psoriasis haastaa myös mielen hyvinvoinnin monin eri tavoin, todetaan Ihonaika-lehden numerossa 3/2019. Psoriasisliiton julkaisema lehti ilmestyy perjantaina 27. syyskuuta.

Psoriasista sairastavilla on tutkimusten mukaan lähes kaksi kertaa suurempi riski sairastua mielenterveyden häiriöihin terveisiin ihmisiin verrattuna. Psoriasiksesta voi aiheutua masennusta, ahdistusta, häpeän tunnetta ja eristäytymistä sekä itsetuhoisia ajatuksia, toteaa Ihonaika-lehdessä ihotautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri, psykoterapeutti Taras Klimenko.

Henkistä kuormitusta aiheuttavat ulkonäköön liittyvät huolet, kutina ja kivut sekä jatkuvaan hoitoon liittyvä väsymys. Kalliit hoidot voivat kuormittaa myös taloudellisesti.

– Moni psoriasista sairastava kokee itsensä sairauden kautta. Ajatukset pyörivät sen ympärillä, mitä voin ja en voi sairauden vuoksi tehdä ja miten pääsisin siitä eroon, Klimenko toteaa.

Klimenko kannustaa jokaista mielenterveysongelmien kanssa kamppailevaa hakemaan apua. Sairastunut voi esimerkiksi terapiassa vähitellen huomata, että pystyy tekemään monia mielihyvää aiheuttavia asioita sairaudestaan huolimatta.

Yhteiskunnalle isot säästöt

Yksi mielen hyvinvointia tukeva asia on tuoreen selvityksen mukaan aurinkopainotteinen sopeutumisvalmennus. Psoriasisliitto on järjestänyt sopeutumisvalmennusta ulkomailla nykymuodossaan vuodesta 2012 alkaen. Kuntoutussäätiön Psoriasisliitolle sekä Allergia-, iho- ja astmaliitolle laatiman selvityksen mukaan kurssin käyneet kokevat sen parantaneen yleiskuntoaan, terveydentilaansa ja mielialaansa.

Psoriasisliiton oman kartoituksen mukaan kurssien hyöty yhteiskunnalle on jo vuodessa vähintään 850 000 euroa. SROI-menetelmällä toteutettu laskelma perustuu muun muassa kurssilaisten parantuneeseen työkykyyn sekä muiden sairauksien ennaltaehkäisyyn.

– Selvitykset osoittavat, miten vaikuttavaa psoriasista sairastavien kuntoutus on sekä yksilön että yhteiskunnan näkökulmasta, toteaa Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman.

Lehdessä on asiaa myös Maailman psoriasispäivästä, jota vietetään 29. lokakuuta. Päivän teema on mielen hyvinvointi. Julkaisemme silloin tulokset Psoriasis ja mielen hyvinvointi -kyselytutkimuksesta, joka toteutettiin kesäkuussa 2019. Kyselyyn vastasi lähes 1 500 psoriasista sairastavaa.

Teemapäivän toteuttamista tukevat lääkeyhtiöt AbbVie, Celgene, Janssen, LEO Pharma, Lilly, Novartis ja UCB Pharma.

Lisätiedot:

Toiminnanjohtaja Sonja Bäckman, Psoriasisliitto
p. 040 827 2106, sonja.backman@psori.fi

Vaikuttamistyön asiantuntija Hanna Karhunen, Psoriasisliitto
p. 040 455 9072, hanna.karhunen@psori.fi

Ihotautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri, psykoterapeutti Taras Klimenko
taras.klimenko@ihosairaala.fi

Lisätiedot Maailman psoriasispäivästä ja lehden näytekappaleet:

Viestintäpäällikkö Susanna Kaaja, Psoriasisliitto
p. 050 325 2072, susanna.kaaja@psori.fi

Artikkelit verkossa

Maailman psoriasispäivä verkossa

Ihonaika 3/2019

Psoriasisliiton julkaiseman Ihonaika-lehden numeron 3/2019 kansi, jossa psoriasista sairastava Emmi Kangaste.

 

Psoriasisliiton julkaiseman Ihonaika-lehden numeron 3/2019 sisällysluettelo.

Ihonaika

Ihonaika-lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Sitä julkaisee Psoriasisliitto. Psoriasisliitto on psoriasisyhdistysten valtakunnallinen keskusjärjestö, joka tarjoaa asiantuntevaa tietoa ja tukea elämään psoriasiksen kanssa. Psoriasisliiton yli 40 paikallisyhdistystä toimivat eri puolilla Suomea, ja niissä on yhteensä yli 13 000 jäsentä. Toiminta on kaikille avointa. www.psori.fi