Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Ihonaika 4 2018 kansi
07.12.
2018

Ihonaika 4/2018: Pitkäaikaissairaus on haaste myös parisuhteelle

Psoriasis ja muut pitkäaikaissairaudet voivat laittaa parisuhteen koville. Tästä syystä terveydenhuollossa tulisi huomioida nykyistä paremmin parisuhteen molemmat osapuolet, toteaa kouluttaja Katariina Pelkonen Ihonaika-lehdessä 4/2018. Psoriasisliiton julkaisema lehti ilmestyy tänään perjantaina 7. joulukuuta.

Kun puoliso sairastuu vakavaan, krooniseen sairauteen, kumppanit voivat helposti etääntyä toisistaan. Jos terveen puolison omat tunteet ja tarpeet joutuvat ”hyllylle”, tämä voi pahimmillaan johtaa molempien sairastumiseen.

– Ratkaisevaa on, uskalletaanko kaikista tunteista puhua ja myös kuunnella, mitä toisella on mielessä. Molemmilla on oltava lisäksi oikeus väsyä ja hakea tarvittaessa apua ulkopuolelta, toteaa Parisuhdekeskus Katajan kouluttaja Katariina Pelkonen.

Parisuhdekeskus Katajan verkkokyselyn mukaan lääketieteelliseen hoitoon keskittyvässä terveydenhuollossamme potilaan puolisoa ei huomioida riittävästi.

– Lääkärin tehtävä ei ole toimia parisuhdeterapeuttina, mutta parisuhteen huomioimisen tulisi silti olla luonnollinen osa hoitoa. Jos oma ammattitaito tai resurssit eivät tähän riitä, voi aina ohjata potilaan eteenpäin.

– Vaikka puolison sairastuminen on aina kriisi, vaikea tilanne voi nostaa pintaan myös vahvan yhteisen selviytymisen tunteen, mikä lopulta lähentää puolisoita, Pelkonen huomauttaa.

Vaaleissa päätetään hoidon kustannuksista

Lehdessä nostetaan esiin myös ensi vuoden vaalisuma. Äänioikeuden käyttäminen erityisesti eduskunta- ja maakuntavaaleissa on jokaiselle pitkäaikaissairaalle ensi vuonna tärkeää.

– Maakuntavaaleissa päätetään pitkälti siitä, millaista hoitoa omassa kotimaakunnassa tulevaisuudessa saa. Siksi äänestyspäätöstä tehdessä on hyvä pitää yhtenä kriteerinä sitä, miten ehdokas edistää pitkäaikaissairaiden asiaa, toteaa Psoriasisliiton vaikuttamistyön asiantuntija Hanna Karhunen.

Psoriasisliiton maakuntavaalitavoitteissa keskeisellä sijalla on asiakasmaksujen pitäminen niin kohtuullisina, että ne eivät estä ketään saamasta tarvitsemiaan palveluja. Neljän järjestön vuoden alussa yhdessä tekemän selvityksen mukaan joka viides pitkäaikaissairas on joutunut tinkimään muista välttämättömistä menoista viimeisen vuoden aikana asiakasmaksujen vuoksi.

– Loppujen lopuksi maksujen alentaminen tai poistaminen voi auttaa ylläpitämään sairastavien työ- ja toimintakykyä ja säästää näin yhteiskunnan varoja, Karhunen sanoo.

Lisätiedot:

Kouluttaja, suunnittelija Katariina Pelkonen, Parisuhdekeskus Kataja
p. 050 320 9950, katariina.pelkonen@parisuhdekeskus.fi

Vaikuttamistyön asiantuntija Hanna Karhunen, Psoriasisliitto
p. 040 455 9072, hanna.karhunen@psori.fi

Artikkelit verkossa

Psoriasisliiton maakuntavaalitavoitteet

Lisätiedot ja lehden näytekappaleet:

Viestintäpäällikkö Susanna Kaaja, Psoriasisliitto
p. 050 325 2072,  susanna.kaaja@psori.fi

Ihonaika 4/2018

Ihonaika 4 2018 kansi

 

Ihonaika-lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Sitä julkaisee Psoriasisliitto. Psoriasisliitto on psoriasisyhdistysten valtakunnallinen keskusjärjestö, joka tarjoaa asiantuntevaa tietoa ja tukea elämään psoriasiksen kanssa. Psoriasisliiton 43 paikallisyhdistystä toimivat eri puolilla Suomea, ja niissä on yhteensä yli 13 000 jäsentä. Toiminta on kaikille avointa.