Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Ihonaika-lehden 4/2019 kansikuvassa nainen jumppaa
05.12.
2019

Ihonaika 4/2019: Liike on lääke nivelpsoriasiksessa

Nivelpsoriasikseen liittyvät kovat kivut johtavat helposti liikunnan välttelyyn. Liikunta on kuitenkin tärkeä osa nivelpsoriasista sairastavan itsehoitoa, todetaan Ihonaika-lehdessä 4/2019. Psoriasisliiton julkaisema lehti ilmestyy torstaina 5. joulukuuta.

Tiedote 5.12.2019

Nivelpsoriasis on pitkäaikainen, tulehduksellinen nivelsairaus, joka voi esiintyä missä tahansa nivelessä, yleisimmin raajojen pikkunivelissä. Ihopsoriasista sairastavista 10–30 prosentilla on myös nivelpsoriasis.

Nivelpsoriasikseen liittyvät kivut voivat olla ajoittain todella kovia ja pitkäkestoisia. Sairaus vaikuttaakin usein hiljalleen huomattavasti elämänlaatuun, minkä vuoksi toimintakyvyn ylläpitäminen on tärkeää. Esimerkiksi liikkuvuusharjoittelu tulisi sisällyttää osaksi nivelpsoriasista sairastavan päivittäisiä rutiineja.

Kevytkin liikuskelu voi alentaa verensokeri- ja rasva-arvoja. Lisäksi se vilkastuttaa verenkiertoa sekä vetreyttää lihaksia ja niveliä. Lihasvoimaa ja -kestävyyttä parantava harjoittelu ylläpitää yleistä terveyttä ja voi pienentää nivelpsoriasikselle tyypillisten liitännäissairauksien, kuten diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä. Lisäksi säännöllisen harjoittelun on todettu vähentävän sairauteen liittyvää väsymystä.

Hoitoon satsaamalla säästöjä

Psoriasista sairastavien toimintakyvyn kannalta keskeinen asia on myös sairauden hyvä, oikea-aikainen hoito. Psoriasisliiton puheenjohtajana 1. tammikuuta 2020 aloittava kansanedustaja Antero Laukkanen (kd.) toteaa, että psoriasiksen hyvä hoito ennaltaehkäisee myös muiden sairauksien puhkeamista.

– Psoriasiksen hyvä hoito säästää lopulta yhteiskunnalle ison summan. On ihan selvää, että tässä tapauksessa säästö syntyy satsauksista, Laukkanen sanoo Ihonaika-lehden haastattelussa.

Laukkanen tietää omasta kokemuksestaan, että psoriasis pahenee usein, kun stressitasot nousevat. Hän on sairastanut ihopsoriasista 25-vuotiaasta.

– Näkisin, että minulla ja liiton jäsenillä on vahva yhteinen intressi. Kun edistän psoriasista sairastavien asioita, edistän samalla myös omaa hyvinvointiani psoriaatikkona, Laukkanen kiteyttää.

Laukkanen seuraa tehtävässään kansanedustaja Kristiina Salosta (sd.), joka on toiminut Psoriasisliiton puheenjohtajana 2017-2019.

Lisätiedot:

Toiminnanjohtaja Sonja Bäckman, Psoriasisliitto
p. 040 827 2106, sonja.backman@psori.fi

Kansanedustaja Antero Laukkanen
p. 050 582 0813, antero.laukkanen@eduskunta.fi

Lehden näytekappaleet:

Viestintäpäällikkö Susanna Kaaja, Psoriasisliitto
p. 050 325 2072, susanna.kaaja@psori.fi

Artikkelit verkossa

Ihonaika 4/2019

Ihonaika-lehden kannessa nainen jumppaa kuminauhalla.

Ihonaika-lehden 4/2019 sisällysluettelo

Ihonaika

Ihonaika-lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Sitä julkaisee Psoriasisliitto. Psoriasisliitto on psoriasisyhdistysten valtakunnallinen keskusjärjestö, joka tarjoaa asiantuntevaa tietoa ja tukea elämään psoriasiksen kanssa. Psoriasisliiton 40 paikallisyhdistystä toimivat eri puolilla Suomea, ja niissä on yhteensä noin 13 000 jäsentä. Toiminta on kaikille avointa. www.psori.fi