Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Psoriasisliitto aurinkopainotteinen sopeutumisvalmennus
06.06.
2019

Järjestöt selvittivät: Aurinkopainotteinen sopeutumisvalmennus hyödyttää kuntoutujaa ja yhteiskuntaa

Aurinkopainotteinen sopeutumisvalmennus parantaa monin eri tavoin kuntoutujien elämänlaatua. Myös sen taloudelliset hyödyt yhteiskunnalle ovat kiistattomat. Tämä käy ilmi kahdesta valmisteilla olevasta selvityksestä.

TIEDOTE, 6.6.2019

Allergia-, iho- ja astmaliitto ja Psoriasisliitto ovat selvittäneet yhteystyössä Kuntoutussäätiön kanssa aurinkopainotteisen sopeutumisvalmennuksen vaikutuksia. Selvitystyö on vielä kesken, mutta sen alustavia tuloksia esitellään Kuntoutuspäivillä Helsingissä tänään torstaina 6. kesäkuuta.

Psoriasis ja atooppinen ihottuma ovat usein pahimmillaan talvisin, kun valoa ja lämpöä on vähän. Tästä syystä Allergia-, iho- ja astmaliitto sekä Psoriasisliitto ovat järjestäneet sopeutumisvalmennusta ulkomailla nykymuodossaan vuodesta 2012 alkaen, hoitopainotteisena jo 1990-luvun alusta alkaen.

Kuntoutussäätiön tekemän, monimenetelmäisen selvityksen mukaan Kanariansaarilla järjestettävät sopeutumisvalmennuskurssit ovat parantaneet kurssilaisten elämänlaatua monella tavalla. Alustavien tulosten perusteella sairastavat ovat kurssin jälkeen tyytyväisempiä muun muassa työkykyynsä, terveydentilaansa sekä unensa laatuun. Kurssin käyneet arvioivat myös, että he ovat aiempaa tarmokkaampia ja virkeämpiä.

– Aurinkopainotteisen sopeutumisvalmennuksen päätavoite on parantaa pitkäaikaissairaiden elämänlaatua ja työkykyä sekä tukea heidän selviytymistään arjessa. Alustavien tulosten perusteella näyttää siltä, että olemme onnistuneet juuri näissä asioissa, toteavat Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman ja Allergia-, iho- ja astmaliiton varatoimitusjohtaja Sirpa Pajunen.

– Aurinkopainotteinen sopeutumisvalmennus on tärkeä osa kuntoutuskokonaisuutta. Pitkäaikaissairaiden työ- ja toimintakykyyn satsaaminen on tärkeää myös yhteiskunnan kannalta, Bäckman ja Pajunen huomauttavat.

Hyvinvoinnilla säästöjä

Psoriasisliitto arvioi lisäksi toisessa selvityksessä aurinkopainotteisen sopeutumisvalmennuksen taloudellisia hyötyjä yhteiskunnalle. Myös näitä tuloksia esitellään Kuntoutuspäivillä.

Psoriasisliiton selvityksessä on hyödynnetty SROI (Sijoitetun pääoman yhteiskunnallinen tuotto) -menetelmää. Myös talouden näkökulmasta tulokset näyttävät lupaavilta: Yksi aurinkopainotteinen kurssi hyödyttää yhteiskuntaa yli 850 000 eurolla jo ensimmäisenä vuonna kurssin jälkeen. Hyödyt muodostuvat muun muassa parantuneesta työkyvystä sekä psoriasikseen liittyvien muiden sairauksien, kuten diabeteksen ja masennuksen ehkäisystä.

– SROI-menetelmällä voimme määritellä kurssin vaikutuksille rahallisen arvon, ja tuoda tällä tavalla näkyvämmäksi kuntoutuksen merkitystä yhteiskunnan kannalta, toteaa Psoriasisliiton vaikuttamistyön asiantuntija Hanna Karhunen.

– Vaikka kaikki laskelmat eivät vielä ole valmiina, jo nyt voi sanoa, että kurssin hyödyt ylittävät selvästi siihen käytetyt varat jo ensimmäisenä vuonna kurssin päätyttyä. Suuri osa kurssin vaikutuksista on vielä paljon pitkäkestoisempia, Karhunen jatkaa.

Molemmat selvitykset valmistuvat kokonaisuudessaan syksyllä 2019.

Lisätiedot:

Varatoimitusjohtaja Sirpa Pajunen, Allergia-, iho- ja astmaliitto
p. 050 408 7335, sirpa.pajunen@allergia.fi

Toiminnanjohtaja Sonja Bäckman, Psoriasisliitto
p. 040 8272 106, sonja.backman@psori.fi

Vaikuttamistyön asiantuntija Hanna Karhunen, Psoriasisliitto
p. 040 4559 072, hanna.karhunen@psori.fi

Tutkija, arvioitsija Sari Pitkänen, Kuntoutussäätiö
p. 044 781 3185, sari.pitkanen@kuntoutussaatio.fi

Kuva: Unsplash.com