Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
15.06.
2018

Järjestöt: Sopeutumisvalmennus ja tuettu lomatoiminta pidettävä erillään

Sopeutumisvalmennusta ja tuettuja lomia järjestävät ja markkinoivat valtakunnalliset sosiaali- ja terveysjärjestöt ovat ottaneet kantaa näiden toimintojen erillään pitämisen puolesta.

Yhteensä 31 järjestöä ovat lähettäneet sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukselle STEAlle kannanoton näiden toimintojen tulevaisuutta koskien. Kannanotossa järjestöt toteavat, että sopeutumisvalmennus on tavoitteellinen, intensiivinen ja osallistujien tarpeiden mukaan räätälöity prosessi, jota ohjaavat ammattilaiset. Siinä hyödynnetään ammatillisesti ohjattua vertaistukea ja osallistuille on asetettu toimintakyvyn edistämiseen liittyvät tavoitteet, joiden toteutumista arvioidaan järjestelmällisesti myös kurssin jälkeen.

Sosiaalinen lomatoiminta puolestaan vahvistaa osallistujien voimavaroja, mutta se ei ole kuntoutusta tai hoitoa. Lomatoiminta antaa mahdollisuuden kodin ulkopuoliseen lomaan niille perheille ja aikuisille, joilla ei muuten tätä mahdollisuutta ole.

Sekä sopeutumisvalmennukselle että sosiaaliselle lomatoiminnalle on järjestöjen mukaan vahva yhteiskunnallinen tarve. Niiden lähtökohta, tavoitteet ja toteutusmuodot ovat kuitenkin erilaiset ja siksi järjestöt pitävät tarkoituksenmukaisena näiden toimintojen toteutuksen ja rahoituksen erillään pitämistä myös jatkossa.

Järjestöjen kannanotto kokonaisuudessaan