Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
12.09.
2017

Jäsenet ovat näyttäneet suunnan vaikuttamistyölle

Kesälomat ovat takana ja psoria sairastavat ovat olleet enemmän tai vähemmän pettyneitä Suomen säätarjontaan. Lucifer-helleaaltoa odotettiin kuumeisesti Suomeen, mutta se jäi lämmittämään vain eteläeurooppalaisia. Ei auringonotto kuitenkaan kaikille herkkua ole. Sen pääsin itse näkemään heinäkuisella Sardinian-matkallani, jossa samassa hotellissa asui mies, jolla oli taivepsori. Vaaleaihoinen tanskalaismies tuntui kärsivän aurinkokylvyistä, vaikka viettikin suurimman osan ajasta aurinkovarjon alla. Myöskään pakaravaon paljastavalle tasolle pudotetut uimashortsit eivät herättäneet enää hilpeyttä, kun huomasin, että psoria oli auringolla hoidettavana myös siellä.

Olisi ihanteellista, että psoria sairastavien oireet tunnistettaisiin ja osattaisiin hoitaa siinä hoitopaikassa, jonne ihminen ensimmäiseksi hakeutuu. Vain näin on mahdollista päästä tehokkaan hoidon ja kuntoutuksen pariin ennen kuin sairaus pääsee jylläämään.

Liiton jäsenkysely valmistui kesän korvalla. Kärkisijoilla liiton vaikuttamistyön kohteissa nähtiin se, että perusterveydenhuollon ammattilaiset tunnistaisivat nivelpsorin ja liitännäissairaudet nykyistä paremmin. Sairastavat itse näyttävät tulosten mukaan nämä jo tuntevan. Myös psoria sairastavien yhdenvertainen palvelujensaanti eri puolilla Suomea nähtiin tärkeänä.

Ensi vuodelle päätimme liitossa nostaa tehtäväksemme selvittää, missä kunnossa perusterveydenhuollon psoritietämys on ja suunnitella toimenpiteet sen mukaan. Tänä vuonna kyselemme hoitoon liittyvistä asioista Psoriasisbarometrissa, joka on parhaillaan vastattavissa jäsenistöllämme.

Auringonvalo hoitomuotona ei sovi kaikille. Psoriaatikoille on elintärkeää, että sote-uudistuksessa perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito suunnitellaan keskenään hyvin toimiviksi ja sisällöt sellaisiksi, että kaikki saavat oireisiinsa itselleen sopivinta apua. Nyt on aika viilata psori-sotea kuntoon!