Hoppa till huvudnavigering Hoppa till navigering Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Två kvinnor kramar.
01.04.
2021

Psoriasisveckan den 5‒11 april: Kamratstödet får större betydelse under coronatiden

I undantagsförhållanden behöver många långtidssjuka mer stöd och hjälp än vanligt från organisationer. Psoriasisveckan infaller den 5–11 april 2021. Veckans tema är kamratstöd.

MEDDELANDE 1.4.2021

Psoriasisveckan som inleds måndagen den 5 april är psoriasisföreningarnas egen temavecka då man lyfter fram kamratstödets betydelse.

Psoriasis är en inflammatorisk långtidssjukdom vars svårighetsgrad varierar från fall till fall och under olika tider. I värsta fall kan psoriasis leda till förlorad arbets- och funktionsförmåga. Sjukdomen är en belastning såväl fysiskt, psykiskt som socialt.

– Enligt vår färska undersökning uppger närmare 40 procent av våra medlemmar kamratstödet som orsak till att de gått med i en psoriasisförening. Kamratstödet blir allt viktigare när samhället befinner sig i ett osäkert läge och när oron för egen och anhörigas hälsa är stor, konstaterar Psoriasisförbundets verksamhetsledare Sonja Bäckman.

Psoriasisförbundets rådgivnings- och vägledningstjänst Psorilinja har fått klart fler samtal under året.

– Den första toppen inföll under våren 2020 och den andra denna vår när vaccineringarna inleddes, berättar Psorilinjas sjukskötare Kristiina Rautio.

Rautio framhåller att en stor del av dem som ringer endast vill diskutera de frågor som corona väcker med någon.

– Isolering, sjukdomar och ensamhet ökar lätt rädslan. När man inte kan träffa släkt och vänner som tidigare, blir det kamratstöd som organisationer erbjuder allt viktigare, konstaterar Rautio.

Coronatiden är även en utmaning för traditionella former av kamratstöd, i synnerhet gruppträffar ansikte mot ansikte. Psoriasisförbundet har svarat på detta ökade behov bland annat genom att skapa nya kamratstödsformer såsom gruppchattar och webbaserade kamratstödsgrupper.

– Genom detta har vi också involverat personer som inte tidigare varit aktivt involverade i vår verksamhet, vilket är en verkligt positiv utveckling, konstaterar Bäckman.

Så här kan du delta i Psoriasisveckan:

  1. Följ, gilla och dela meddelanden på sociala medier med hashtaggarna #psoriviikko och #psoriasisveckan.
  2. Delta i bildutmaningen #psorikaveri på sociala medier till och med den 11 april.
  3. Delta i evenemang: Vi erbjuder bl.a. Asahi-gympa på webben, chatten Puhetta psorista, Instagram live och en psoriasisföreläsning. På kampanjsidan hittar du mer information om Psoriasisveckans evenemang.
  4. Gå med i en förening! De som går med i en förening under april får Psoriasisförbundets tygkasse i gåva.
  5. Läs om Psoriasisveckan på adressen psori.fi/psoriviikko

Psoriasisveckan ordnas årligen vecka 14. Psoriasisveckan på webben: psori.fi/psoriviikko.

Avgiftsfri rådgivnings- och vägledningstjänst Psorilinja betjänar mån. kl. 812 och tis.‒ons. kl. 1418, t. 0800 557 767, psorilinja@psori.fi.

Psorilinjas läkartjänst är öppen varje måndag kl. 1213, t. 0800 07557 (Läkarbetjäning även på svenska).

Mer information:

Verksamhetsledare Sonja Bäckman, Psoriasisförbundet
040 827 2106, sonja.backman@psori.fi

Rehabiliteringsplanerare Kristiina Rautio, Psoriasisförbundet
040 5794 254, kristiina.rautio@psori.fi

Mer information om Psoriasisveckan:

Kommunikationschef Susanna Kaaja, Psoriasisförbundet
050 325 2072, susanna.kaaja@psori.fi

Psoriasisförbundet rf

Psoriasisförbundet är en patient-, folkhälso- och expertorganisation som erbjuder information och stöd samt vårdhänvisning till dem som insjuknat i hudpsoriasis och psoriasisartrit. Dessutom främjar förbundet förverkligandet av psoriasispatienternas rättigheter. Psoriasisförbundet har cirka 13 000 medlemmar via sina lokalföreningar runtom i landet. Social- och hälsovårdsministeriet understöder Psoriasisförbundets verksamhet med intäkter från Veikkaus. www.psori.fi

Vad är psoriasis?

Psoriasis är en inflammatorisk sjukdom som drabbar hela kroppen och orsakar hud- och ledsymtom och medför en ökad risk att insjukna i många andra sjukdomar, till exempel diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar samt depression. Benägenheten att insjukna i psoriasis är ärftlig. I Finland har 2 procent av befolkningen, d.v.s. 100 000 personer, insjuknat i psoriasis. Psoriasis smittar inte.