Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Nainen lääkärin vastaanotolla.
05.09.
2019

Kansanterveys vaatii tekoja psoriasiksen hyväksi

Tällä viikolla vietetään tarttumattomien sairauksien toiminnan viikkoa. Myös psoriasis on tarttumaton sairaus, joka vaatii toimia päättäjiltä, terveydenhuollon ammattilaisilta ja myös sairastavilta itseltään.  

Suomalaisten riski kuolla ennenaikaisesti tarttumattomiin sairauksiin on pienentynyt, käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreesta tutkimuksesta. Syynä kuolleisuuden vähentymiseen on ennen kaikkea se, että tarttumattomien sairauksien tärkeimpiä riskitekijöitä, kuten tupakointia sekä korkeaa kolesterolia ja verenpainetta esiintyy suomalaisilla aiempaa vähemmän.  

Tarttumattomiin sairauksiin lasketaan yleisesti esimerkiksi sydän- ja verisuonisairaudet, diabetes ja syövät. Myös psoriasis kuuluu tarttumattomien, vakavien sairauksien joukkoon. Maailman terveysjärjestö WHO linjasi julkilausumassaan vuonna 2014, että psoriasis on krooninen, tarttumaton ja toimintaa estävä sairaus, johon ei ole parannuskeinoa. Psoriasista sairastavilla on muuta väestöä selvästi suurempi riski sairastua muihin tarttumattomiin sairauksiin kuten diabetekseen, masennukseen ja sydän- ja verisuonisairauksiin. Hyvin hoidettu psoriasis pienentää myös näiden lisäsairauksien riskiä. Psoriasiksen hoitoon täytyy siksi kiinnittää päätöksenteossa erityistä huomiota. 

WHO:n linjauksen mukaan tarttumattomiin sairauksiin liittyvää ennenaikaista kuolleisuutta tulisi pystyä vähentämään maailmanlaajuisesti 25 prosentilla vuosina 2010-2025. Suomessa on mahdollista päästä WHO:n tavoitteeseen, jos suomalaisten terveys jatkaa kohenemistaan. Se kuitenkin edellyttää, että muun muassa psoriasis otetaan jatkossa asianmukaisesti huomioon kansanterveystalkoissa. Psoriasista sairastavan veriarvot ja yleinen terveydentila on kartoitettava heti diagnoosin saamisen yhteydessä ja sen jälkeen säännöllisesti muutaman vuoden välein. Hoidon tulee olla moniammatillista: mukana voi olla lääkärin lisäksi esimerkiksi psykologi tai ravitsemusterapeutti. Myös psoriasiksen Käypä hoito -suositus kannustaa kokonaisvaltaiseen hoitoon. Vastasairastuneen on saatava tietoa sairaudestaan ja sen hoidosta sekä eri kuntoutusmahdollisuuksista. Psoriasista sairastavat pitäisi myös ohjata psoriasisyhdistysten tarjoaman vertaistuen pariin. 

Vaivannäkö kannattaa: psoriasiksen hyvä hoito vähentää ennenaikaista kuolleisuutta ja kaventaa terveyseroja.