Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Lentokenttä, jossa kolme ihmisen varjoa matkalaukun kanssa. Aurinko on taivaanrajassa.
13.03.
2020

Kevään viimeinen sopeutumisvalmennus Kanariansaarilla perutaan

Psoriasisliitto peruu kevään viimeisen aurinkopainotteisen sopeutumisvalmennuskurssin Kanariansaarilla.  – Noudatamme ulkoministeriön kehotusta ja haluamme suojata psoriasista sairastavia altistumiselta koronavirukselle sekä myös hidastaa viruksen leviämistä maasta toiseen, toteaa toiminnanjohtaja Sonja Bäckman.

Koronaviruksen aiheuttama COVID-19-tartuntatautiepidemia on Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan kehittynyt maailmanlaajuiseksi pandemiaksi. Koronavirustartunnan saamisen riski on kohonnut koko Euroopassa ja muualla maailmassa. Suomen ulkoministeriö suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista.

Psoriasis ei sinällään lisää riskiä koronaviruksen tarttumiseen, mutta jotkut sen hoidossa käytettävistä lääkkeistä voivat mahdollisesti lisätä sairastumisriskiä. Riski kasvaa, jos henkilöllä on lisäksi jokin muu psoriasiksen liitännäissairaus, kuten sydän- ja verisuonisairaus tai diabetes.

Tästä syystä Psoriasisliitto on päättänyt perua kevään viimeisen aurinkopainotteisen sopeutumisvalmennuskurssin, jonka oli tarkoitus käynnistyä tiistaina 17. maaliskuuta. Kurssi toteutetaan myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana. Myös senioreille suunnattu Psoriasis ja diabetes -kurssi on siirretty keväältä syksyyn. Maalis-, huhti- ja toukokuun tuetut lomat on myös peruttu, ja ne pyritään järjestämään myöhäisempänä ajankohtana. Kesäkuun lomalle voi edelleen hakea.

– Haluamme suojella psoriasista sairastavia turhilta riskeiltä sekä taata sen, että kurssimme ovat jatkossakin turvallisia ja terveyttä sekä hyvinvointia tukevia, sanoo Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman.

Kurssin osallistujille on ilmoitettu peruuntumisesta.

Yhteys hoitavaan lääkäriin

Psoriasisliittoon on tullut jonkin verran yhteydenottoja myös koronavirukseen ja psoriasislääkitykseen liittyen. Sonja Bäckman muistuttaa, että psoriasislääkityksen määräämistä edeltää aina huolellinen taudin vaikeusasteen ja henkilön sairaushistorian kartoitus.

– Lääkitystä ei missään tilanteessa pidä lopettaa tai annostusta muuttaa omatoimisesti. Jos esimerkiksi lääkityksen vaikutus koronaviruksen tarttumisriskiin huolettaa, on syytä ottaa yhteys omaan hoitavaan lääkäriin.

Myös Psoriasisliiton maksuton ohjaus- ja neuvontapalvelu vastaa yleisiin psoriasista koskeviin tiedusteluihin. Palvelu on auki maanantaisin klo 8-12, tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 14-18, p. 0800 557 767, psorilinja@psori.fi 

HUOM! Koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilanteesta johtuen Psorilinja palvelee toistaiseksi myös torstaisin klo 9-12.

Bäckman huomauttaa, että hyvä käsihygienia on edelleen tehokkain keino välttyä tartunnalta. Lisätietoja ja tarkemmat ohjeet löytyvät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta.

Koronavirustilanne ja UM:n matkustustiedotteet

Lue myös:

Koronavirus ja psoriasis (päivitetty 18.3.)

Ohjeita psoriasisyhdistyksille koronaepidemiasta

Artikkeli päivitetty 18.3., lisätty tieto Psorilinjan laajennetusta aukiolosta.