Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Ihon aika -lehden kannen yläosa, jossa on Jonna Ojala.
18.02.
2022

Korona-ajalla monenlaisia vaikutuksia psoriasikseen

Kaksi vuotta kestänyt koronaepidemia ja poikkeusolot ovat vaikuttaneet eri tavoin psoriasista sairastavien elämään ja oireisiin. Korona-aika on monen kohdalla tuonut mukanaan sekä hyvää että huonoa.

Psoriasisliitto selvitti koronaepidemian vaikutuksia psoriasikseen kyselyllä joulukuussa 2021. Ensimmäisen kerran koronan vaikutuksista kysyttiin vuotta aiemmin, ja toinen koronavuosi on tuonut mukanaan muutoksia. Vuosi sitten suurin osa psoriasista sairastavista kertoi stressin ja epävarmuuden pahentaneen psoriasiksen oireita, ja myös jatkuva käsien pesu ja desinfiointi olivat vaikeuttaneet monen arkea. Nyt nämä asiat näyttivät tuottaneen vähemmän vaikeuksia.  

– Tietoa koronasta on nyt huomattavasti enemmän kuin vuosi sitten, ja toisaalta riskiryhmiin kuuluvat ovat voineet suojata itseään rokotteilla. Tämä luultavasti helpottaa monen tilannetta, sanoo kyselyn toteuttanut Psoriasisliiton vaikuttamistyön asiantuntija Hannele Kirveskoski. 

Moni kyselyn 1 700 vastaajasta kertoi korona-ajan tuoneen mukanaan sekä hyvää että huonoa. Esimerkiksi lisääntynyt etätyö oli saattanut vähentää stressiä, mutta toisaalta pahentaa niveloireita vähentyneen liikkumisen ja huonomman työergonomian myötä. Myös kokemukset psoriasiksen hoidosta korona-aikana vaihtelivat. 

– Suurimmalla osalla psoriasiksen hoito näyttää onneksi sujuneen hyvin korona-aikanakin, mutta toisenlaisiakin kokemuksia on. Terveydenhuoltoon on voinut olla vaikea saada yhteyttä, ja seuranta-aikojen väliä on paikoin pidennetty, Kirveskoski kertoo.

– Myös sairastettu koronatauti ja koronarokotus ovat vaikuttaneet psoriasikseen hyvin eri tavoin, ja tästä kaivataan selvästi lisää tietoa, Kirveskoski sanoo. 

Korona-ajan vaikutuksista kerrotaan lisää tänään ilmestyvässä Ihon aika -lehdessä. 

Apurahaa nivelpsoriasistutkimukseen

Ihon aika -lehdessä kerrotaan myös uudesta apurahasta nivelpsoriasista koskevaan lääketieteelliseen tutkimukseen. Reine ja Vilho Laineen rahaston 10 000 euron apurahan sai lääketieteen lisensiaatti Lauri Weman nivelpsoriasista ja nivelreumaa käsittelevään poikkileikkaustutkimukseen. 

– Tutkimus tarjoaa kattavaa tietoa siitä, minkälaisessa hoitotasapainossa nivelpsoriasis on nykyään ja miten oireet rajoittavat sairastavien elämää. Tämän pohjalta voidaan muun muassa selvittää, onko hoitotuloksissa maantieteellisiä eroja Suomen sisällä, Weman kertoo Ihon aika -lehdessä. 

Reine ja Vilho Laineen rahastoa hallinnoi Psoriasisliitto, ja se perustettiin vuonna 2021. Wemanille myönnetty apuraha on rahaston ensimmäinen. 

Voit lukea Ihon aika -lehden artikkeleita täällä. Jos et vielä tilaa lehteä, tee tilaus täällä tai liity jäseneksi, niin saat lehden jäsenetuna.

Lisätiedot: 

Vaikuttamistyön asiantuntija Hannele Kirveskoski, Psoriasisliitto
p. 0400 341 484, hannele.kirveskoski@psori.fi  

Viestintäpäällikkö Hanna Karhunen, Psoriasisliitto
p. 040 455 9072, hanna.karhunen@psori.fi