Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
28.02.
2018

Kuntoutusohjaus kuuluu myös psoriasista sairastaville

Tiesitkö, että voit ottaa yhteyttä kuntoutusohjaajaan ilman lähetettä? Harva psoriasista sairastava hyödyntää tätä mahdollisuutta.

Olin yhdistyksen jäsenillassa, jossa oli vieraana yliopistollisen keskussairaalan kuntoutusohjaaja. Hänen asiakkaitaan ovat reuma- ja ihosairauksia potevat ihmiset, joilla sairaus aiheuttaa työ- ja toimintakyvyn ongelmia.

Illan aikana mieleeni muistui myös ensimmäinen työni aikuisneurologian kuntoutusohjaajana. Ohjasin ja autoin monella tapaa asiakkaita elämässä eteenpäin. Jäin myös miettimään, miksi psoria sairastavat hyötyvät tämän ammattiryhmän palveluista kovin vähän.

Tartu puhelimeen

Palvelua on kuitenkin saatavissa. Kuka tahansa voi ilman lähetettä ottaa kuntoutusohjaajaan yhteyttä puhelimitse. Ohjaus ja neuvonta ovat maksuttomia.

On myös mahdollista sopia tapaaminen sairaalaan, kotiin, työpaikalle, oppilaitokseen tai lapsen ollessa kyseessä kouluun tai päiväkotiin. Kuntoutusohjaajan toimialue on koko sairaanhoitopiiri.

Kaikissa yliopistollisissa sairaaloissa ja keskussairaaloissa työskentelee eri potilasryhmille nimettyjä kuntoutusohjaajia.

Monenlaista apua

Kuntoutusohjaaja on lääkinnällisen ja ammatillisen kuntoutuksen asiantuntija ja yhteyshenkilö eri viranomaisten välillä.

Kuntoutusohjaaja tekee asiakkaalle työkykyarvioita, pyytää tarvittavia lausuntoja ja suosituksia lääkäriltä, auttaa hoitotukihakemusten täyttämisessä ja selvittää asiakkaan tarpeen mukaan eri kuntoutusmahdollisuuksia.

Psoria sairastava voi hyödyntää kuntoutusohjausta esimerkiksi, kun työkyvyttömyys uhkaa ja ilmenee uudelleenkoulutuksen tarvetta. Kuntoutusohjaajan kanssa voi silloin selvittää omaa elämäntilannetta. Tarvittaessa kuntoutusohjaaja pyytää yhteistyöhön mukaan sairaalasta tai terveyskeskuksesta ammattilaisia, kuten sosiaalityöntekijän, fysioterapeutin tai toimintaterapeutin.

Kuntoutusohjaaja oli jäsenillassa muuten sitä mieltä, että klinikat voisivat hyödyntää enemmänkin kuntoutusohjausta psoriasista sairastavien hyväksi. Onkin todella tärkeää ja hyvä asia, että palvelua tehdään tutuksi myös yhdistysten kautta.