Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Psoriasisliiton_blogi_huhtikuu
20.04.
2018

Lapsen usko koetuksella

Kevätauringon helliessä on aikaa pohtia vähän menneitä, kuten lapsuuden jouluja. Joulupukin olemassaolosta väittely voi tenavien välillä äityä melko kiivaaksi. Itse en aikoinaan lähtenyt kinaamaan puolta vanhemman veljeni kanssa, vaikka veli väitti meillä vierailleen joulupukin olleen naapurin Peran faija.

Tarkka veljeni oli pannut merkille, että joulupukilla oli samanlaiset kengät kuin Peran isällä. Veljeni ilmoitti äidille, ettei hän usko joulupukkiin, mutta minä olin kuulemma tokaissut, että minä ainakin uskon.

Viime viikkoina somekanavissa on käyty intohimoista keskustelua Brother Christmas -hahmon ja samannimisen yhdistyksen ympärillä. Brother Christmas on tuusulalaisen Ari Koposen luoma hahmo, joka kerää lahjoituksia erityisesti sosiaalisessa mediassa. Yhdistys jakaa lahjoituksia edelleen avustuksina apua pyytäville. Ari Koponen on saanut muun muassa Vuoden vapaaehtoinen -tunnustuksen sekä kutsun Linnan juhliin.

Nyt toiminnan epäitsekkyys on kyseenalaistettu ja poliisikin on käynnistänyt esitutkinnan talousrikosepäilyistä. Aikanaan toivottavasti selviää, mistä on ollut kyse.

Joulupukkiin uskominen rakentaa yhteisöllisyyden tunnetta.

Itseäni kiinnostaa eniten se, mikä kyseisessä tapauksessa on saanut niin monet ihmiset kiihkoisasti puolustamaan tai tuomitsemaan Brother Chrismas -toiminnan. Käsittääkseni kukaan meistä sivullisista ei kuitenkaan voi tietää asioiden todellista kulkua. Sanan säilä on silti heilunut harvinaisen kiivaana puolesta ja vastaan

Lastenpsykiatrian emeritaprofessorin Tuula Tammisen mukaan joulupukkiin uskominen ei ole lapsille vaarallista. Itse asiassa se rakentaa yhteisöllisyyttä ja auttaa uskomaan ihmisten hyvyyteen. Olisiko niin, että Brother Chrismas -hahmo koskettaa ihmisissä jotain samankaltaista; uskoa hyvään ja yhteisöllisyyteen. Tämä osaltaan selittäisi kyseiseen hahmoon liittyvän suuren suosion ja toisaalta sen mahdollisessa vilpillisyydessä väijyvän karvaan pettymyksen.

Aikuisten maailmassa on aikuisten säännöt ja pelkästään vahvalla lapsen uskolla ei täällä loputtomiin selviä. Aikanaan minunkin oli annettava periksi ja löysättävä uskoani joulupukkiin. Silti toivon vilpittömästi, että tapaus Brother Christmas paljastuu pelkäksi inhimilliseksi virheeksi, kuten aikanaan joulupukin ja Peran faijan identtiset kengät.

Kuva: Freeimages