Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
03.11.
2016

Maailman psoriasispäivää vietettiin Naantalin kylpylässä

Maailman psoriasispäivää vietetään vuosittain lokakuun 29. päivä. Vuonna 2016 se osui aurinkoiselle lauantaille, joka tarjosi hyvät puitteet päivän päätapahtumalle Naantalin kylpylässä. Ohjelmassa oli lounastusta, ihotautilääkäri Taras Klimenkon asiantunteva luento Pintavikaa ja kenkkuja niveliä sekä mahdollisuus jäädä viettämään aikaa kylpylään luennon jälkeen.

Naantalin luento oli tiettävästi laajin paikallisten psoriasisyhdistysten koskaan järjestämä yhteistapahtuma. Järjestelyissä oli mukana kuusi lounaisen ja eteläisen Suomen psoriasisyhdistystä: Turun seudun, Salon seudun, Vakka-Suomen, Rauman seudun, Satakunnan ja Keski-Uudenmaan yhdistykset. Lisäksi paikalle saatiin muutama vierailija Helsingistä ja Kuopiosta asti. Tämä kaikki johti siihen, että kylpylän tilat vilisivät Maailman psoriasispäivän viettäjiä, ja suuri luentosali oli kutakuinkin viimeistä paikkaa myöten täynnä.

Taras Klimenkon luento oli monipuolinen katsaus ajankohtaisiin psoriasikseen liittyviin asioihin sekä nivel- että ihopuolelta. Klimenko korosti muun muassa, että psoriasikseen liittyvien riskitekijöiden, kuten liitännäissairauksien seulonta ja ehkäisy tulisi aloittaa mahdollisimman pian, jo ennen erikoissairaanhoitoon pääsyä. Samoin kuulimme psoriasiksen hoidossa käytettävistä biologisista lääkkeistä, joita kehitetään jatkuvasti lisää. Lääkkeiden, hoitojen ja diagnosoinnin lisäksi puhetta oli myös psoriasista sairastavan elämänlaadusta. Tutkimusten mukaan psoriasiksella voi olla saman suuruinen vaikutus elämänlaatuun kuin syövällä tai vakavalla sydänsairaudella. Psoriasisliiton tunnuslause, Psoriasis koskettaa pintaa syvemmältä, näyttäisi siis olevan tässäkin suhteessa kovin osuva.

Osallistujalle päivästä jäi mieleen paitsi suuri määrä tietoa, myös lämmin ja yhteistyön sävyttämä tunnelma. Eri paikallisyhdistyksiin kuuluvat jäsenet pääsivät tutustumaan toisiinsa, ja osa järjesti myös yhteisiä kuljetuksia paikan päälle ja takaisin. Yhteistyön sujuvuutta ja onnistumista on kehuttu jälkikäteen, näin ollen yhdistysten yhteisille projekteille ja voimanponnistuksille onkin helppo ennustaa jatkoa. Uuden tiedon voimalla on hyvä jatkaa eteenpäin – Naantalin aurinko mielessä ja Taras Klimenkon sanoin, kohti vähäisempää valkeaa hilsettä.

Teksti ja kuva: Hanna Karhunen

Lisää ajankohtaista tietoa ja kokemuksia psoriasiksesta voit lukea painetusta lehdestä.