Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
18.08.
2017

Miten tutustuin Psoriasisliittoon

Olen 17-vuotias tyttö ja sairastanut psoriasista koko ikäni. Siitä huolimatta minut diagnosoitiin vasta 11-vuotiaana. Diagnoosin tehnyt lääkäri vinkkasi Psoriasisliitosta. Liityin liittoon ja olin heti kiinnostunut liiton toiminnasta.

Ennen liittoon tutustumista ja kursseihin osallistumista en tuntenut ketään, jolla olisi psoriasis ja tunsin itseni kovin yksinäiseksi ja erilaiseksi psorin takia.

Ensimmäinen liiton järjestämä tapahtuma johon osallistuin, oli lasten- ja nuorten kurssi Kalajoella vuonna 2012. Uusien kavereiden lisäksi sain myös paljon vertaistukea ja varmistuksen, etten ole yksin psorin kanssa. Myös äiti hyötyi vertaistuesta ja informaatiosta, jota kurssilla jaettiin, sillä olin ensimmäinen suvussani, jolla diagnosoitiin psoriasis.

Kalajoella järjestetyn kurssin jälkeen kiinnostuin entistä enemmän Psoriasisliiton toiminnasta. Osallistuin nuorten kursseille Kuusamossa sekä Jyväskylän Peurungassa. Kurssit olivat todella antoisia sekä minulle että äidilleni, opin paljon uutta psorista ja sain paljon vertaistukea sekä ystäviä, joiden kanssa olen edelleen yhteydessä. Peurungan kurssin jälkeen perustin WhatsApp-ryhmän nuorille psoriaatikoille. Ryhmässä voi esimerkiksi informoida tulevista tapahtumista ja kursseista sekä saada vertaistukea muilta nuorilta ympäri Suomea.

Ysiluokan syksyllä minulla oli TET-jakso tulossa enkä tiennyt mitä minun kahden viikon aikana pitäisi keksiä tekemistä. Äiti oli soittamassa ystävättärelleen, mutta soittikin vahingossa Satu Lahtiselle, joka hoitaa lasten- ja nuortenkursseja Psoriasisliitossa. Soiton päätteeksi olin saanut TET-paikan Psoriasisliitosta.

Kahden TET-viikon aikana ehdin tehdä kaikennäköistä ja tutustua liiton toimintaan ja henkilöihin toiminnan takana paremmin. Olin todella tyytyväinen TET-jaksooni. Sain melkein heti TET:in jälkeen kesätyöpaikan liitolta seuraavalle kesälle.

Olen nyt ollut Psoriasisliitolla kaksi kesää kesätyöntekijänä. Olen saanut suunnitella nuorten toimintaa, tehdä erilaisia toimistotöitä ja myös kaksikielisyyteni on tullut tarpeen. Nämä kaksi kesää ovat olleet todella antoisia ja opettavaisia.