Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Toinen käsi painaa toisen sormen niveltä.
17.06.
2022

Nivelpsoriasiksen Käypä hoito –suositus päivitetty

Psoriasiksen hoitoa ohjaava Käypä hoito –suositus on päivittynyt nivelpsoriasiksen osalta. Uudessa suosituksessa on huomioitu aiempaa enemmän muun muassa kuntoutusta ja kivun hallintaa.

Käypä hoito -suositukset ovat kansallisia, tutkimusnäyttöön perustuvia hoitosuosituksia eri sairauksista. Ne ohjaavat lääkärien päätöksentekoa sekä auttavat sairastuneita saamaan tietoa hyvän hoidon kriteereistä. Käypä hoito -suosituksista vastaa Suomalainen Lääkäriseura Duodecim yhdessä erikoislääkäriyhdistysten kanssa.

Psoriasista koskevaa suositusta on hiljattain päivitetty nivelpsoriasiksen osalta. Suositukseen on lisätty tietoa muun muassa nivelpsoriasiksen kuntoutuksesta ja hoitomuodon valinnasta sekä tarkennettu kivun hoitoa koskevia ohjeita. Myös nivelpsoriasista sairastavan näkökulma on hoitosuosituksessa entistä paremmin esillä.

Suosituksessa todetaan, että nivelpsoriasiksen hoito valitaan jokaiselle potilaalle yksilöllisesti ja valinta tehdään yhdessä potilaan kanssa. Käypä hoito -suositus tunnistaa erilaisia tekijöitä, jotka vaikuttavat siihen, kuinka hyvin nivelpsoriasista sairastava sitoutuu hoitoonsa. Näitä ovat muun muassa hoidolta odotettu teho, mahdolliset haittavaikutukset sekä lääkkeen antotapa ja kustannukset.

Nivelpsoriasiksen hoidon tavoitteena ovat elämänlaadun parantaminen, työ- ja toimintakyvyn säilyttäminen sekä pysyvien rakenteellisten vaurioiden estäminen. Suosituksessa huomioidaan myös nivelpsoriasista sairastavien näkökulma: Monelle sairastavalle kivun hallinta on tärkeä tavoite.

Psoriasiksen ja nivelpsoriasiksen Käypä hoito -suosituksesta on tehty myös potilasversio, joka on suunnattu erityisesti psoriasista sairastaville itselleen. Potilasversiossakin sairastavan oma näkökulma ja sairauden vaikutukset elämään on nyt huomioitu entistä vahvemmin.

Tutustu Käypä hoito -suositukseen:

Lääkäriversio

Potilasversio

Patientrekommendationen på svenska