Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Hiekkaranta ja vettä.
19.09.
2019

Oikealla asenteella aurinkoon

Mitä pakkaisin mukaan aurinkopainotteiselle sopeutumisvalmennuskurssille? Tätä pohtii kuumeisesti moni nyt, kun syksyn kurssit ovat jo kohta käsillä.

Moni miettii, voiko aurinkopainotteiseen sopeutumisvalmennukseen valmistautua jotenkin ja mitä pitäisi pakata mukaan, jotta kurssista saa kaiken irti. Valmistautuminen on tärkeä osa kurssia. Osallistuminen on iso satsaus lähtijälle niin taloudellisesti kuin ajallisestikin, samoin kuin koko yhteiskunnalle.

Mutta myös sen hyödyt ovat parhaimmillaan suuret, mikä käy ilmi Psoriasisliiton sekä Allergia- iho- ja astmaliiton yhdessä tekemästä selvityksestä. Sen mukaan aurinkopainotteiset sopeutumisvalmennuskurssit parantavat kurssilaisten elämänlaatua monin eri tavoin. Kurssilaiset ovat kurssin jälkeen tyytyväisempiä esimerkiksi työkykynsä, terveydentilaansa ja unensa laatuun. Lisäksi he kokevat itsensä virkeämmiksi ja tarmokkaammiksi kuin ennen kurssia.

Pari vuotta sitten kirjoitin blogiin puhelusta, jonka sain ennen Kanariansaarille lähtöä. Soittaja kysyi, mitä kurssille kannattaa ottaa mukaan.

”Sopivasti sisään ajetut kengät, joilla jaksaa kävellä ja ulkoilla. Uimapuku, rantapyyhe, perusvoiteet. Niin ja vaikka päivällä on lämmin, tulee heti auringon laskiessa viileää, joten lämmin vaatetus on tarpeen. Villasukat voivat auttaa kummasti illalla unen saantia ja suomalainen kahvi maistuu joillekin päivällä.”

Lista tuli suustani tottuneesti. Puhelimen toisessa päässä oli hetken hiljaista. Lopulta soittaja totesi, että ”taitaa se tärkein kurssille mukaan otettava olla kuitenkin se asenne”.

Soittaja oli oikeassa silloin ja on edelleen.  Kaikkea tavaraa saa lähimarketista muutamalla eurolla, mutta asenne on jokaisen päätettävä jo kurssille hakiessa.

Oikeaa asennetta tarvitaan majoituttaessa ventovieraan kurssilaisen kanssa kahdeksi viikoksi samaan huoneistoon. Omat huoneet yöpymistä varten toki on, eikä kämppäkaveri muutaman päivän jälkeen enää niin vieraskaan ole.

Vertaistuki edellyttää luottamusta sekä heittäytymiskykyä ja -halua.

Kurssivalinnan vahvistaessaan osallistujat allekirjoittavat järjestyssäännöt, joiden tavoitteena on taata jokaiselle turvallinen, viihtyisä kurssi. Säännöt eivät ole kovin monimutkaiset, mutta kurssin onnistumisen kannalta ne ovat todella tärkeät ja koskevat kaikkia kurssille osallistuvia. Ennen allekirjoittamista jokaisen on kysyttävä itseltään, voiko sitoutua sääntöihin kahdeksi viikoksi.

Vaikka kurssiohjelma on kaikille sama, asenne ratkaisee, mitä siitä saa irti. Esimerkiksi vertaistuki edellyttää luottamusta, heittäytymiskykyä ja -halua sekä yhteen hiileen puhaltamista.

Kun asenne on kohdallaan, voi hyvin unohtaa vaikka villasukat kotiin. Aurinkopainotteinen sopeutumisvalmennuskurssi antaa paljon sille, joka on valmis ottamaan kurssin annin vastaan. Siihen ei tarvita edes erityisiä varusteita.

Sanna Hassinen työskentelee Psoriasisliitossa kuntoutussuunnittelijana ja vastaa liiton aurinkopainotteisesta sopeutumisvalmennuksesta.

Kevään 2020 kurssit ovat haettavana nyt. Lue lisää ja hae mukaan!

Lue myös: Usein kysyttyä aurinkopainotteisesta sopeutumisvalmennuksesta