Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Kristiina Salonen katsoo kameraan hymyillen.
05.12.
2019

On aika sanoa näkemiin

Psoriasisyhdistyksiin jäseniksi liittyvät kaipaavat ensisijaisesti tietoa sairaudestaan. Juuri hiljattain diagnoosin saanut tarvitsee kaiken mahdollisen tiedon ymmärtääkseen, millaisen sairauden kanssa elää loppuelämänsä.

Sen jälkeen tiedon tarve muuttuu: Jäsenet haluavat kuulla uusista hoitomuodoista,  lisätietoja psoriasikseen liittyvistä muista sairauksista, tukea kamppailuun synkkenevää mieltä vastaan ja kuntoutusta. Psoriarkeaan on tärkeää jakaa jonkun kanssa, joka myös itse sairastaa.

Vertaistuen ja yhteisöllisyyden voimaa ei pidä aliarvioida. Eräässä tutkimuksessa selvitettiin, selittyikö Kreikan pienen saaren asukkaiden pitkä elinikä Välimeren terveellisellä ruokavaliolla. Koska mantereella samaa ruokavaliota syövät eivät kuitenkaan eläneet yhtä pitkään, tutkijoiden oli pakko perehtyä saarelaisten elämään tarkemmin. Arki paljastui hyvin yhteisölliseksi. Postinkantaja ehti vaihtaa kuulumisia ja yksin asuvan vanhuksen kotona kävi naapureita tuomassa ruokaa. Vierailuille tupsahdettiin isolla joukolla ilman erikseen sovittua aikaa.

Tiedämme, että terveelliset elintavat ja geeniperimä ovat tärkeä tekijä elinajan ennusteessamme. Ratkaisevaa näyttäisi kuitenkin olevan se, elämmekö yhteiskunnassa yksin vai osana tiivistä yhteisöä. Perhe tai yhteisö ei ole vain joukko ihmisiä samassa paikassa. Suurenkin ihmisjoukon keskellä voi tuntea yksinäisyyttä. Läheisten ihmissuhteiden määrää tärkeämpi on niiden laatu: Yksikin läheinen ystävä on terveyden kannalta isompi asia kuin iso joukko puolituttuja. Terveyttämme edistävät ihmiset ja yhteisöt, jotka aidosti välittävät meistä. Mitä useammin joku kysyy kuulumisia tai haluaa varmistua, että päiväsi on sujunut mukavasti, sitä enemmän kehoon virtaa mielihyvää, joka saa meidät voimaan paremmin – jopa elämään pidempään.

Läheisten ihmissuhteiden määrää tärkeämpi on niiden laatu.

Meille suomalaisille yhdistykset ovat parhaimmillaan se yhteisö, joka kreikkalaissaaressa muodostui kyläläisten välille. Porukan kesken jaetaan niin lapsenlapsen syntymä kuin puolison sairastuminen. Ympärillä olevat ihmiset välittävät ja huolehtivat. Sen arvoa ei voi mitata rahassa, mutta hyvinvoinnissaan sen tuntee. Psoriasisyhdistykset ovat niitä yhteisöjä, jotka lisäävät jäsentensä hyvinvointia, ehkä parhaimmillaan jopa elinvuosia. Olen nähnyt Psoriasisliiton tilaisuuksissa, miten iloisesti halaatte toisianne pitkien ystävyyssuhteiden merkiksi. Olen myös kokenut, miten lämpimästi otatte vastaan uuden tulokkaan. Juuri se onkin vahvuutemme liittona, yhteisönä ja ihmisinä.

Psoriasisliiton jäsenet voivat olla ylpeitä osaavista ja työhön sitoutuneista työntekijöistään. Liitto on hyvin johdettu ja luottamushenkilöiden panosta arvostetaan korkealle. Kiitos kaikille työntekijöille! Liiton tulevaisuus on täynnä mah-dollisuuksia. Uskaltakaa silti unelmoida paremmasta huomisesta. Ja sitten kulkekaa määrätietoisesti sitä kohti.

Kiitos jäsenille kuluneista vuosista kanssanne. Lämmin halaus aktiiviselle ja asiantuntevalle hallitukselleni, sekä erityiskiitos avusta ja tuesta varapuheenjohtaja Piia Astilalle. Kulunut aika on opettanut minulle paljon. Pyrin myös antamaan itsestäni liitolle jotain, mutta paljon jäi vielä tehtävää seuraavillekin. Nyt on aika sanoa näkemiin, muttei hyvästi.

Teksti on julkaistu Ihonaika-lehden numerossa 4/2019. Jos et vielä saa lehteä, tee tilaus täällä tai liity jäseneksi, niin saat lehden jäsenetuna.