Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman.
22.02.
2019

Pääkirjoitus: Haastava elintapamuutos

Psoriasisliiton vuoden 2019 teema on hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen. Tähän teemaan päädyimme, koska psoriasis on tulehduksellinen pitkäaikaissairaus, johon liittyy erilaisia liitännäissairauksia. Näihin kaikkiin voidaan vaikuttaa elintavoilla. 

Kyselyissä psoriasista sairastavat jäsenemme ovat kertoneet hyvän elämän koostuvan tehokkaasta ja toimivasta hoidosta, kohtuullisista sairastamisen kustannuksista sekä asiallisesta kohtelusta. Nämä voi varmasti jokainen psoriasista sairastava allekirjoittaa.  

Monissa tutkimuksissa on todettu, että terveyden edistäminen tulee monin verroin halvemmaksi kuin sairauden hoitaminen. Terveellinen ruoka ja liikunta auttavat painonhallinnassa ja saattavat pitää diabeteksen loitolla. Tämä on merkityksellinen asia psoriasista sairastavalle. Se on lisäksi valtavan iso asia kansantaloudellisesti.  

Terveydenhuollon ammattilaisilla on mahdollisuus – ja myös velvollisuus – vaikuttaa psoriasista sairastavan elintapoihin. Elintapamuutokset ovat kuitenkin haastava keskustelunaihe. Neuvonta on sekä asiakkaalle että ammattilaiselle turhauttavaa, jos sitä tehdään suoltaen kaikki mahdollinen olemassa oleva tieto. Näenkin, että motivaation pohja luodaan pitkälti yhdessä terveydenhuollon ammattilaisen ja asiakkaan välisessä vuorovaikutuksessa. Asiakasta pitäisi malttaa kuunnella ilman oman keinoarsenaalin esittämistä heti kättelyssä. Entistä valtakunnansovittelija Minna Hellettä lainatakseni: Meillä on kaksi korvaa ja yksi suu, joita tulisi käyttää samassa suhteessa. Tämä pätee myös elintapaneuvontaan.  

Meillä on kaksi korvaa ja yksi suu, joita tulisi käyttää samassa suhteessa.

Lisäksi on tärkeää huomioida sekä asiakkaan kyky että halu ottaa tietoa vastaan. Oikea-aikainen elintapaohjaus ei ajoitu heti diagnoosin saamisen yhteyteen, koska tällöin diagnoosin saaneen mieli on myllerryksessä. Pitkäaikaissairaus on itsessään kuormittava asia eikä ole lainkaan itsestään selvää, että psoria sairastavalla on voimavaroja suuriin tai pieniinkään elintapamuutoksiin. 

Hyvinvointi on jokaisen omakohtainen kokemus. Siksi myös hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on monitahoinen asia, eivätkä terveellinen ruoka ja liikunta ole ainoita huomioitavia seikkoja. Esimerkiksi unen merkitys kokonaishyvinvointiin on alettu ymmärtää entistä paremmin. Psoriasista sairastavan unta häiritsevät erityisesti kutina ja nivelkivut. Katso vinkkimme riittävään ja ravitsevaan uneen lehden sivuilta 8- 13.   

Myös kulttuurin vaikutus hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä on alettu tunnistaa ja tunnustaa yhä selvemmin. Kulttuuria harrastetaan usein yhdessä muiden kanssa, mikä on terveyden edistämisen kannalta keskeistä, sillä juuri yhdessä tekeminen on oleellista terveysvaikutusten karttumisessa. Olipa oma hyvinvointi- ja terveystekosi mikä tahansa, tärkeintä on, että saat siitä iloa ja mielihyvän kokemuksia! 

Sonja Bäckman on Psoriasisliiton toiminnanjohtaja. 

Teksti on julkaistu Ihonaika-lehden numerossa 1/2019. Jos et vielä saa lehteä, tee tilaus täällä tai liity jäseneksi, niin saat lehden jäsenetuna.