Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Psoriasisliiton blogi vapaaehtoistoiminnasta
05.12.
2018

Parvessa on hyvä lentää 

Kansainvälinen vapaaehtoistyön päivä on tänään keskiviikkona 5. joulukuuta. Tänään on myös vapaaehtoisten päivä – onnea meille kaikille!

Vapaaehtoistoiminta – ottaako se enemmän kuin antaa vai toisin päin? Tätä olen tuumaillut aina pohtiessani jaksamistani, perheen arjen tuomien ilojen, surujen ja sairauksien kohdatessa. Sairaushan ei ole kilpailulaji. Ei voi verrata, kenen sairaus on vaikeampi, vaan jokainen meistä tarvitsee asianmukaisen hoidon, kohtelun ja empatian. 

Vapaaehtoistoiminta ”kaatuu” usein pienen joukon hartioille. Silti vastausta kysymykseen ei tarvitse kauaa miettiä: Vaikka vapaaehtoistyö ottaa aikansa ja on välillä vaikea sovittaa muuhun arkeen, se myös antaa paljon iloa, haasteita ja ystäviä. Vuosien varrella olen itse saanut psoritoiminnassa eniten iloa ystävistäni, joita en olisi tavannut ilman yhdistyksessä mukana olemista. 

Jäsenistössämme on varmasti paljon erilaista osaamista ja sitä toivoisin tuotavan enemmän yhteiseksi hyödyksi ja iloksi toimintaan osallistumisen kautta. Yhdistys on jäsenen lähin palvelupiste, ja jokaisessa yhdistyksessä on varmasti tilaa uusille osaajille vanhojen kumppaneiksi ja ystäviksi. Psoriasisyhdistyksessä toimimisen kautta voi saada myös valmiuksia työtehtäviin kolmannella sektorilla ja ylipäänsä kartuttaa työelämässä tarvittavia taitoja ja verkostoja. 

 Jokaisessa yhdistyksessä on varmasti tilaa uusille osaajille. 

Olen aina voinut luottaa siihen, että saan Ihonaika-lehdestä ja liiton koulutuksista oikeaa tietoa uusista hoidoista ja etuuksiemme valvonnasta. Ne ovat minulle paras ”apteekki”, jonka avulla pysyn ajan tasalla ympärillä tapahtuvien sosiaali- ja terveydenhuolloin myllerrysten keskellä. 

Oma yhdistys on taho, jonka kautta voi vaikuttaa kotipaikkansa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin. Myös kotipaikan vaihtuessa lähin paikallisyhdistys tietää paikkakunnan tärkeimmät palvelut; yhdessä tulemme näkyviksi ja kuuluviksi. 

Suosittelen lämpimästi jokaiselle nuorelle ja iäkkäämmällekin yhdistyksen ja liiton toiminta- ja kurssikalentereiden tarkkaa lukemista. Sitä kautta voi löytää vertaisia ystäviä psoritaipaleelle. Aina se antaa, kun joku pitää kädestä kiinni. Osallistumalla olet myös mukana tekemässä yhdistyksestä omannäköistäsi. 

Parvessa on hyvä lentää, mutta uusia siipiä toivotaan; matka on vielä kesken. 

Hyvää kansainvälistä vapaaehtoistyön päivää 5. joulukuuta! Tervetuloa mukaan toimintaan, lisätiedot löydät täältä.

 

Teksti julkaistaan Ihonaika-lehden numerossa 4/2018 perjantaina 7. joulukuuta. Jos et vielä saa lehteä, tee tilaus täällä tai liity jäseneksi, niin saat lehden jäsenetuna.

Kuva: Pexels.com