Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Nainen lääkärin vastaanotolla.
15.06.
2020

Psoriasiksen Käypä hoito päivittyy

Psoriasiksen Käypä hoito -suosituksen päivitys on julkaistu tänään 15. kesäkuuta.

Käypä hoito -suositukset ovat kansallisia, tutkimusnäyttöön perustuvia hoitosuosituksia eri sairauksista. Ne ohjaavat lääkärien päätöksentekoa sekä auttavat sairastuneita saamaan tietoa hyvän hoidon kriteereistä. Psoriasiksen Käypä hoito -suosituksesta on olemassa myös erillinen potilasversio.

Psoriasista koskevaa suositusta on nyt päivitetty ihopsoriasikseen käytettävien lääkkeiden osalta. Ihopsoriasiksen hoito valitaan aina yksilöllisesti. Lievän psoriasiksen hoidoksi riittää yleensä paikallishoito tai valohoito. Vaikeassa psoriasiksessa käytetään systeemisiä ja biologisia lääkkeitä.

Viime vuosina ihopsoriasiksen hoitoon on hyväksytty useita uusia systeemisiä ja biologisia lääkkeitä. Nämä lääkkeet on nyt lisätty suositukseen. Samalla ihopsoriasiksen vaikeusasteluokittelua on yksinkertaistettu ja biologisen lääkehoidon tavoitteenasettelua täsmennetty.

Nivelpsoriasiksen hoitoonkin tulossa uutta

Käypä hoito -suosituksia  laatii Suomalainen Lääkäriseura Duodecim yhdessä erikoislääkäriyhdistysten kanssa. Suositusten tuottamisesta vastaavat asiantuntijatyöryhmä ja Käypä hoito -toimitus julkisella rahoituksella.

Psoriasiksen suositus päivittyy edelleen, sillä myös nivelpsoriasista käsittelevään osaan on tulossa useita muutoksia, jotka koskevat muun muassa kuntoutusta. Nivelpsoriasiksen suosituksen päivittäminen  aloitetaan syksyllä 2020. Psoriasisliitto on mukana tässä päivitystyössä.

Tutustu psoriasiksen Käypä hoito -suositukseen.