Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
25.09.
2015

Psoriasis ei tartu saunan lauteilla

Vaikka ihminen ei periaatteessa hyväksy sairauteen perustuvaa syrjintää, hän saattaa asennoitua läheisemmissä vuorovaikutustilanteissa toisin.

Psoriasisliitto selvitti 40-vuotisjuhlaansa varten suomalaisten asenteita psoriasista sairastavia kohtaan Otantatutkimuksen toteuttamalla Mitä tiedät psorista -kyselyllä. Tutkimuksen perusteella osa vastaajista ei periaatteessa hyväksy sairauteen perustuvaa syrjintää, mutta näyttäisi asennoituvan läheisemmissä vuorovaikutustilanteissa toisin.

Valtaosa suomalaisista sanoo asennoituvansa ennakkoluulottomasti psoriasista sairastaviin ja 94 prosenttia ei hyväksy syrjintää ylipäätään minkään sairauden vuoksi. Osa vastaajista vieroksuu silti läheisempää kanssakäymistä psoriaatikon kanssa. Samalla valtaosa vastaajista uskoo että psoriasista sairastavia kohtaan on yhä ennakkoluuloja.

”Psoriasis ei tartu, mutta psoriaatikot kokevat fyysisten oireiden lisäksi sairauden usein myös henkisesti kuormittavana. Suvaitsevalla suhtautumiselle jokainen voi osaltaan helpottaa sairastuneen kokemaa taakkaa”, toteaa Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman.

Vastaajista 16 prosenttia koki itseään haittaavana asiana, mikäli kumppanilla tai kaverilla olisi psoriasis. Vastaajista 15 prosenttia vieroksui ajatusta, että psoriasista sairastava kävisi uimahallissa ja uimahallin saunassa siinä missä muutkin.

Asenteiden kaksijakoisuus näkyy myös niin, että osa vastaajista oli sitä mieltä, että psoriasista sairastavat voivat saunoa yleisessä saunassa, mutta ei itse haluaisi istua samoilla lauteilla. Noin joka kymmenes on sitä mieltä, että näkyvää ihotautia sairastava ei voi toimia asiakaspalvelutehtävissä.

Osallistu Maailman psoriasispäivään 29.10.

Psoriaatikkojen kokemaa henkistä taakkaa hälventää vuosittain 29.10. vietettävä Maailman psoriasispäivä. Maailman terveysjärjestö WHO korostaa päivän merkitystä psoriasista koskevan tiedon levittämisessä sekä sairastuneiden kokeman stigman hälventämisessä.

Suomessa Psoriasisliitto on osana Maailman psoriasispäivän viettoa mukana I love me -messuilla 16.–18.10. Messukeskuksessa Helsingissä. Liiton osastolla (6 h 129) päivystää pop-up-ihoklinikka lauantaina ja sunnuntaina klo 12–14. Klinikalla ihotauteihin erikoistuva LL Toni Karppinen vastaa kävijöiden kysymyksiin psoriasiksesta.

Maailman psoriasispäivän päätapahtuma Suomessa on yleisötilaisuus 29.10. kello 17–19 Postitalon auditoriossa Helsingissä. Tilaisuudessa puhuvat ihotautilääkäri Taras Klimenko ja psykoterapeutti Maaret Kallio. Klimenkon aiheena on Psoriasis koko kehon sairautena ja Kallion Ydinkohtana rakkaus: Itsetunto, seksuaalisuus ja parisuhde sairauden äärellä. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Paikalle mahtuu 75 osallistujaa saapumisjärjestyksessä.

Mitä tiedät psorista -kyselytutkimus

Psoriasisliitto täyttää 40 vuotta 4.10.2015. Juhlavuoden kunniaksi Psoriasisliitto teetti Otantatutkimuksella Mitä tiedät psorista -tutkimuksen. Tutkimus toteutettiin webpaneelissa huhtikuussa 2015. Kyselyyn vastasi 1000 henkilöä ja näyte edustaa valtakunnallisesti 15–74-vuotiaita internetiä käyttäviä suomalaisia. Näyte kiintiöitiin iän ja sukupuolen mukaan alueittain.

Lisätietoja:
Sonja Bäckman, toiminnanjohtaja, Psoriasisliitto
p. 09 2511 9010, sonja.backman(at)psori.fi

Ilona Ruskoaho, viestintäpäällikkö, Psoriasisliitto
p. 09 2511 9030, ilona.ruskoaho(at)psori.fi