Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Mustavalkoinen kuva käsivarresta, jota tatuoidaan.
28.06.
2019

Psoriasis ja tatuoinnit – mahdoton yhdistelmä?

Tatuoinnit ovat yleistyneet vuosien saatossa: joka kymmenes meistä kantaa tatuointia. Tatuoinneilla voi kuitenkin olla haitallisia terveysvaikutuksia.

Keskimäärin noin kymmenellä prosentilla suomalaisista on yksi tai useampi tatuointi. Luku on 25-29-vuotiailla lähes kaksinkertainen muuhun väestöön verrattuna. Tatuoinnit on suunniteltu pysyviksi ja ne kestävätkin käytännössä ikuisesti. Tatuoidessa ihon uloin kerros lävistetään neulalla, jolloin tatuointimuste pääsee verinahkaan. Osa musteesta jää ihon päällimmäiseen kerrokseen, josta se poistuu ihosolujen karistessa pois ja ihon uudistuessa.

Tatuoinnin riskit

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ihotautilääkärin Nicolas Klugerin mukaan psoriasis ja muut ihosairaudet eivät ole este tatuoinneille. Tatuoinnin ottamiseen liittyvät riskit on kuitenkin hyvä tiedostaa etukäteen, jotta niihin voi varautua.

Riskejä on hänen mukaansa kolme.

Ensimmäinen on paikallinen infektio. Infektio voi tulla, jos esimerkiksi musteessa on bakteereja, tatuoija ei ole noudattanut riittävää hygieniaa tai tatuoinnin jälkihoito ei ole asianmukaista. Infektio voi vaikuttaa lopputulokseen, eli tatuointi ei näytäkään siltä kuin toiveena oli.

– Infektiot ovat harvinaisia, jos tatuoinnin ottaa ammattilaisella. Tatuoija on syytä valita huolella, ja hänelle kannattaa kertoa ihosairaudesta jo tatuointia suunniteltaessa, Kluger sanoo.

Toinen riski on väriallergia. Erityisesti punainen muste allergisoi helposti. Allergia ilmenee tatuoinnin kutinana ja paksuuntumisena. Allergia voi puhjeta heti tai vasta kuukausien tai jopa vuosien jälkeen.

Psoriasis ja muut ihosairaudet eivät ole este tatuoinneille. Tatuoinnin ottamiseen liittyvät riskit on kuitenkin hyvä tiedostaa.

Kolmas riski kohdistuu erityisesti ihotautia sairastaviin.

– Ihotauti voi levitä tatuointiin. Psoriasis, vitiligo ja punajäkälä tykkäävät trauma-alueista, joten riskinä on, että ihottumaa tulee tatuoinnin alueelle, Kluger huomauttaa.

Kyseessä on niin kutsuttu Köbnerin ilmiö, eli ihotaudille ominaisen muutoksen ilmaantuminen mekaanisen ärsytyksen kohtaan.

– Jos ihottuma on aiemmin puhjennut traumakohtaan, tatuointia ei kannata ottaa. Muuten ihosairaus ei ole este tatuoinneille.

Tatuointia ottaessa ihosairauden tulee olla rauhallisessa vaiheessa. Kluger suosittelee tatuointia harkitsevaa potilasta ottamaan yhteyttä ihotautilääkäriin. Lääkäriltä voi kysyä, milloin sairauden kannalta on sopivin aika tatuoinnille.

Lääkityskin vaikuttaa

Sairauden vaiheen lisäksi myös lääkitys pitää ottaa huomioon tatuointia suunnitellessa.

– Tatuointia ei kannata ottaa immuunivastetta laskevan lääkityksen kuten adalimumabin tai infliksimabin aikana, sillä silloin riski infektioille on suurempi, Nicolas Kluger sanoo.

Jos tuoreeseen tatuointiin tulee ihottumaa, kortisonia ei tule käyttää. Vanhaan tatuointiin tulevaa ihottumaa voi hoitaa samalla tavoin kuin muunkin ihon ihottumaa.

Klugerin mukaan mahdollista tulevaa hoitoa tatuoinnit eivät juurikaan rajoita. Tatuoinnit eivät ole esimerkiksi este verinäytteenotolle tai rokotuksille.

– Hoitajan voi tosin olla vaikeampi löytää verisuonta verinäytettä varten, jos käsivarsissa on tatuointeja. Allergian testaaminen lapputestillä ei onnistu tatuoidulta iholta, sillä tuloksia ei voi lukea luotettavasti.

Klugerilla on ollut pari potilasta, joilla onnistuneiden tatuointien jälkeen psoriasis ei ole enää oireillut.

– Tatuoinneilla voi olla positiivinen vaikutus ihmisen omaan kehonkuvaan. Hyvä kehonkuva voi vähentää stressiä ja parantaa itseluottamusta, Kluger toteaa.

 

Milloin tatuoimista kannattaa välttää?

  • Tatuointeja ei kannata ottaa, jos on sairastanut ihosyövän, sillä tatuointi voi piilottaa melanooman.
  • Luomien tai muiden ihomuutosten päälle ei tule tatuoida.
  • Ihosairauden päälle ei kannata ottaa tatuointia. Esimerkiksi vitiligon päälle tatuoidessa riskinä on, että vitiligo leviää tatuoinnin ympärille.
  • Jos ihosairaus on aiemmin puhjennut traumakohtaan, tatuointia ei kannata ottaa.

Teksti pohjautuu Ihonaika-lehdissä 3/2016 ja 4/2017 julkaistuihin juttuihin.

 

Tatuointimusteet ja niiden terveysvaikutukset

Tatuoinnin aiheuttama kemikaalialtistumisen taso riippuu monesta eri tekijästä, kuten tatuointien koosta ja määrästä sekä verinahkaan injektoidun tatuointimusteen määrästä. Tutkimusten mukaan 20 x 20 cm tatuointi sisältää noin gramman väripigmenttiä iholla. Tatuoinneista 50-60 prosenttia on yksivärisiä ja mustia. Muita suosittuja tatuointivärejä ovat punainen, sininen, vihreä, keltainen ja valkoinen.

Tatuointien väripigmentti on valmistettu teknisiin tarkoituksiin, mm. teollisuuden käyttöön ja terveysriskinä ovat niiden sisältämät epäpuhtaudet. Pigmentit voivat sisältää terveydelle haitallisia epäpuhtauksia, kuten nikkeliä, kromia, kuparia ja kobolttia.

Valtaosa Euroopan markkinoiden tatuointimusteista on valmistettu Euroopan ulkopuolella, pääsääntöisesti USA:ssa. Kestopigmentoinnissa käytettävät musteet valmistetaan Euroopassa. Ammattimaiset tatuointitaiteilijat suosivat amerikkalaisia tatuointimusteita, kun taas harrastetatuoijat aasialaisia musteita.

Tatuointien ja kestopigmentointien yhteydessä esiintyy ihokomplikaatioita 2-27 prosentissa tapauksista. Esiintyvyysluvut perustuvat itseraportointiin eikä tarkkaa lukua tiedetä. Epäsuotuisat terveysvaikutukset voivat ilmetä välittömästi, viikkojen kuluessa tai vasta vuosien jälkeen. Allergiset ihoreaktiot yhdistetään usein punaisiin tatuointeihin ja niiden atsoväreihin. Vaaleasiniset ja vihreät pigmentit aiheuttavat harvoin allergisia reaktioita. Mustan pigmentin aiheuttamat allergiat ovat myös harvinaisia.

Teksti: Sanna Virtanen, asiantuntija, kemisti, Allergia-, iho- ja astmaliitto. Ihonaika 4/2017.