Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Psoriasisliiton tuleva puheenjohtaja Antero Laukkanen kuvattuna eduskunnassa.
05.12.
2019

Psoriasisliiton tuleva puheenjohtaja: Työtä ihmiseltä ihmiselle

Psoriasiksen hyvä hoito takaa sairastuneiden toimintakyvyn säilymisen ja ennaltaehkäisee muiden sairauksien puhkeamista. Säästö syntyy satsauksista, toteaa Psoriasisliiton puheenjohtajana tammikuussa aloittava Antero Laukkanen.

Kansanedustaja Antero Laukkanen empii hetken, ennen kuin laskee toimittajan kameran kanssa työhuoneeseensa.

– Paperipinot ovat aika korkeita, Laukkanen toteaa naurahtaen ja viittaa työpöytäänsä.

Pikkuparlamentin työhuoneen ikkunasta näkyy maanantaiaamuinen liikennevilinä Mannerheimintiellä. Kello on kymmenen, ja Laukkanen on ollut töissä jo useamman tunnin. Päivää rytmittävät monet kokoukset, joiden lisäksi on taklattava informaatiotulva: pelkästään sähköposteja tulee päivittäin satakunta.

Laukkanen vaikuttaa silti energiseltä, suorastaan hyväntuuliselta. Ehkä tätä selittää se, että takana on kansanedustajille yleensä harvinainen vapaa viikonloppu, jonka Laukkanen vietti vaimonsa ja koiransa kanssa mökillä Varsinais-Suomessa akkuja ladaten.
– Moni kollega kyselee, että miten minä mahdutan vapaa-aikaa elämääni. Vastaan, että osaan sanoa ei. Olen oppinut sen kantapään kautta.

Se on paljon sanottu mieheltä, joka omien sanojensa mukaan on aina tottunut tekemään kolmea eri päivätyötä samanaikaisesti. Yksi tehtävä muiden joukossa on ensi vuoden alusta alkaen Psoriasisliiton puheenjohtajuus.

Positiivisinkin voi uupua

Kansanedustaja, Espoon kaupunginvaltuutettu ja sosiaalineuvos Antero Laukkanen valittiin Psoriasis-liiton uudeksi puheenjohtajaksi järjestöpäivillä toukokuussa 2019. Kolmivuotiskausi käynnistyy tammikuussa 2020. Ensi töikseen Laukkanen aikoo tutustua liiton toimintaan perin pohjin.

– Opittavaa on paljon. Kuulin Psoriasisliitosta ensi kertaa vasta vuonna 2017, kun satuin mukaan Maailman psoriasispäivän tapahtumaan. Tuossa tilaisuudessa sain kipinän perustaa Eduskunnan Psoriasis-ryhmän, joka toimii nyt aktiivisesti.

Psoriasisliitto samoin kuin muutkin järjestöt painivat Laukkasen mukaan samojen isojen haasteiden edessä: yhteisöllisyys vähenee ja nuorten mukaan saaminen on vaikeaa. Pitkän uran markkinoinnin ja maahantuonnin parissa tehnyt Laukkanen uskoo markkinoinnin voimaan myös järjestötyössä.

Hänellä on selvä tavoite kolmivuotiskaudelleen: vuonna 2022 liitto on nykyistä tunnetumpi ja isompi, ”valoisa ja iloinen yhteisö”. Tämä tarkoittaa käytännössä paitsi jäsenmäärän kasvattamista, myös sitä, että kaikki henkilöstöstä vapaaehtoisiin tuntevat tekemisen iloa.

– Olen positiivinen pohjavireeltäni ja tätä haluan jakaa muillekin. Toisaalta olen myös ehdottomasti tiimipelaaja ja uskon, että kaikki ideani ovat aina parantuneet yhdessä, hän kiteyttää.

Positiivisuus on huomattu muuallakin. Vuonna 2012 Laukkanen valittiin Vuoden positiivisimmaksi espoolaiseksi kotikunnassaan. Kolikon kääntöpuolikin on kuitenkin tuttu: vuonna 2013 Laukkanen uupui ja jäi vaikean masennuksen vuoksi sairauslomalle.

– Käytin sairauslomani siihen, että laitoin elintapojani kuntoon, söin terveellisemmin ja liikuin, sekä opettelin tuntemaan rajani. Tämä on tärkeää siksikin, että psoriasis reagoi stressiin.

Laukkanen sairastui ihopsoriasikseen 25-vuotiaana. Nykyään sairaus oireilee lähinnä päänahassa.

– Huomaan stressin usein ensimmäiseksi siitä, että päänahka alkaa kutista. Silloin suljen oven ja mietin tarkkaan, mistä nyt stressaan. Yhteys on ihan selvä.

Töitä tavoitteiden eteen

Antero Laukkanen on toiminut jo vuosia aktiivisesti järjestöissä, erityisesti ruoka-aputyössä, ja on muun muassa Eduskunnan Köyhyysryhmän puheenjohtaja. Järjestökentässä häntä viehättää maanläheisyys.
– Ylätason puuhastelu johtaa valitettavan harvoin konkreettiseen tekemiseen. Koen, että kuulun itse ruohonjuuritason toimijoihin ja myös politiikassa minulla on hyvin konkreettisia tavoitteita, joita edistän.

– Kaikessa toiminnassani yhteisenä nimittäjänä on halu edistää hyvinvointia ja vaikuttaa pienituloisten arkeen.

Laukkanen pitää tärkeänä sitä, että psoriasiksen tunnettuutta edistetään myös eduskunnassa. Viesti päättäjäkollegoille on, että psoriasiksen hyvä hoito säästää lopulta yhteiskunnalle ison summan.

– Psoriasiksen hoitoon satsaamalla voimme taata sairastuneiden paremman toimintakyvyn ja ennaltaehkäistä samalla muiden sairauksien puhkeamista. Minusta on aivan selvää, että tässä asiassa säästetään satsaamalla.

Psoriasisliiton yksi tärkeimmistä viesteistä viime eduskuntavaaleissa oli maksukattojärjestelmän yhdistäminen ja kohtuullistaminen sekä lääkekaton jaksottaminen, mikä parantaisi varsinkin erityisen kalliita lääkkeitä käyttävien asemaa. Tämän eteen tehtiin töitä myös yhdessä muiden potilasjärjestöjen kanssa. Hallitusohjelmaan asia on kuitenkin kirjattu asiakasmaksulain uudistuksena melko väljästi, ikä oli järjestöille pettymys.

Myös Laukkanen sanoo pettyneensä kirjaukseen, mutta uskoo silti yhteistyön voimaan myös jatkossa.
– Politiikassa kaikki etenee henkilöiden kautta. Olen varma, että tällä kaudella asia etenee maaliin. Tämän eteen aion myös itse tehdä hartiavoimin töitä.

Yhteinen intressi

Toisen kauden kansanedustajalle eduskunta on tuttu paikka. Hän työskenteli talossa avustajana vuosituhannen vaihteen molemmin puolin yhteensä seitsemän vuoden ajan.

Psoriasisliitto on myös minun kaudellani itsenäinen ja sitoutumaton toimija.

Entä mitä tapahtuu vuonna 2023, kun nykyinen eduskuntakausi päättyy? Laukkasen mukaan hän ei tavoittele enää jatkokautta, ”ellei jotain aivan pakottavaa tarvetta ilmene”. Kokonaan mökille ei ole tarkoitus vetäytyä.
– Haaveilen lähdöstä kehitysyhteistyöhön. Lähetystyö on aina ollut lähellä sydäntäni.

Niin, lähetystyö. Ei liene yllätys, että kristillisdemokraattien kansanedustaja jakaa puolueensa arvot. Miten nämä arvot ovat yhdistettävissä sitoutumattoman Psoriasisliiton arvoihin?

– En näe tässä ristiriitaa. Teemme töitä ihmiseltä ihmiselle, eikä tehtävääni puheenjohtajana kuulu käännyttämistä tai poliittisia pyrkimyksiä. Liitto on myös minun kaudellani itsenäinen ja sitoutumaton toimija.
– Näkisin, että minulla ja liiton jäsenillä on vahva yhteinen intressi. Kun edistän psoriasista sairastavien asioita, edistän samalla myös omaa hyvinvointiani psoriaatikkona, Laukkanen kiteyttää.

Teksti on julkaistu Ihonaika-lehden numerossa 4/2019. Jos et vielä saa lehteä, tee tilaus täällä tai liity jäseneksi, niin saat lehden jäsenetuna.

Antero Laukkanen

• Ikä 61
• Kotipaikka Espoo
• Ammatti Sosiaalineuvos, kansanedustaja vuodesta 2015 lähtien, puolue Suomen Kristillisdemokraatit.
• Harrastukset Vapaaehtoistyö, hyväntekeväisyysjärjestöt
ja mökkeily.
• Psoriasisliiton puheenjohtaja 1.1.2020 alkaen.