Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Käsi kirjoittaa muistivihkoon.
23.10.
2015

Psoriasisliitto: Sairastamisen kulut eivät saa nousta hoidon esteeksi

Psoriasisliitto antoi lausunnon sairausvakuutuslain muutosesitykseen. Hallituksen esitys korottaisi muun muassa vuosittaista alkuomavastuuta ja matkakulujen omavastuuta.

Terveydenhoidon asiakasmaksut, lääkkeistä aiheutuvat kustannukset ja sairauden hoidosta koituvat matkakustannukset kasaantuvat usein samoille henkilöille. Tällä hetkellä esimerkiksi monilla psoriaatikoilla, joilla on sekä iho- että niveloireita täyttyvät vuoden aikana kaikki maksukatot. Psoriaatikoille kuluja tulee lääkärikäyntien lisäksi myös muun muassa valohoidoista ja fysioterapiasta. Nykyisellään maksukatot ovat yhteensä 1563 euroa vuodessa.

Psoriasisliitto pitää tärkeänä, etteivät pitkäaikaissairautta sairastavien korkeat lääkekustannukset nouse esteeksi tarvittavan lääkityksen käyttämiselle ja aloittamiselle. Lääkkeistä maksettavaa omavastuuosuutta (lääkekatto) tulisi madaltaa entisestään, sillä monelle pienituloiselle on tällä hetkellä hyvin vaikeaa aloittaa esimerkiksi kallis biologinen lääkitys. Biologista lääkitystä käyttävillä omavastuuosuus tulee täyteen jo vuoden ensimmäisellä ostokerralla. Osa potilaista lykkääkin lääkityksen aloitusta, tai ei aloita sitä lainkaan, sillä maksukaton suuruinen summa on liian suuri maksettavaksi kerralla. Psoriasisliitto pitääkin hyvänä sitä, ettei säästöä haeta maksukattoa korottamalla ja toivoo, että maksukattoa pystyttäisiin alentamaan entisestään.

Lääkekulujen hillitsemiseksi, sekä haittavaikutuksien karsimiseksi Psoriasisliitto ehdottaa panostamista hoitosuunnitelmien laatimiseen. Hoitosuunnitelman osana olisi hyvä laatia myös ajantasainen lääkityslista. Näin vähenisivät paitsi lääkekustannukset, myös päällekkäisistä tai yhteensopimattomista lääkkeistä aiheutuvat päivystyskäynnit.

Lisätietoja: 
Toiminnanjohtaja Sonja Bäckman, p. 09 2511 9010, sonja.backman(at)psori.fi
Järjestösuunnittelija Riika Hagman-Kiuru, p. 09 2511 9069, riika.hagman-kiuru(at)psori.fi

Psoriasisliitto lääkekorvaukset lausunto. Päivitetty 25.11.2015