
Digi omaksi!
Digi omaksi! -hanke tarjoaa eri-ikäisille psoriasista sairastaville tukea, ohjausta ja neuvontaa digitaalisia välineitä hyödyntäen. Hanke käynnistyi kesäkuussa 2020 ja jatkuu vuoden loppuun ja sitä rahoitetaan Veikkauksen varoista, koronavirustilanteesta johtuvista ylimääräisistä avustuksista.
Hankkeen tausta
Psoribarometrin (2017) mukaan psoriasista sairastavat kokevat, että he eivät saa riittävästi tarvitsemiaan terveydenhuollon ammattilaisten palveluja. Lisäksi Psoriasis ja mielen hyvinvointi -kyselyssä (2019) 60 prosenttia vastaajista kertoi psoriasiksen kuormittavan mieltä, 83 prosenttia toi esille, ettei lääkäri tai muu terveydenhuollon ammattilainen ollut ottanut puheeksi psoriasiksen vaikutusta mielen hyvinvointiin.
Koronaepidemian aikana Psorilinjalle tulleissa yhteydenotoissa ovat korostuneet pelko ja stressi riskiryhmään kuulumisesta ja muun muassa psoriasislääkityksen vastustuskykyä alentaavasta vaikutuksesta.
Kaikilla psoriasisyhdistyksillä ei tällä hetkellä ole riittävästi osaamista toimia digitaalisia välineitä hyödyntäen, eivätkä nuoret psoriasista sairastavat löydä perinteisen vertaistoiminnan piiriin.
Sisältö ja kohderyhmät
Hankkeella tavoitellaan psoriasista sairastavia ja heidän läheisiään. Järjestämme koulutusta verkkovertaisille, Puhetta psorista -ryhmächatin viikoittain sekä Facebook- ja Instagram-livelähetyksiä kuukausittain. Ryhmächateissa hyödynnämme myös ulkopuolisia ammattilaisia muun muassa nuorten tavoittamiseen.
Palveluumme ovat tervetulleita kaikenikäiset psoriasista sairastavat. Erityishuomiota annetaan nuorten, 15–29-vuotiaiden tavoittamisen, koska he jäävät nyt paljolti palveluidemme ulkopuolelle.
Tavoitteet
- Psoriasista sairastavat ja heidän läheisensä tulevat kuulluksi ja saavat tukea haastavassa, terveyttä uhkaavassa tilanteessa.
- Psoriasista sairastavien psyykkinen ja sosiaalinen toimintakyky kohentuu sekä yhteisöllisyys vahvistuu.
- Ohjaus- ja neuvontapalvelumme kehittyvät käyttäjäkunnan tarpeiden mukaisesti.
- Kehittämämme digipalvelumalli siirtyy toimintamalliksi yhdistysten vertaistukeen ja elinvoimaistaa niiden toimintaa.
Yhteystiedot
Psorilinjan osuudesta (ryhmächat, FB live) vastaa kuntoutussuunnittelija Kristiina Rautio, kristiina.rautio@psori.fi, p. 040 5794 254.
Ydistysten vertaistukikoulutusten kehittämisestä vastaa vastaava järjestösuunnittelija Kirsti Karttunen, kirsti.karttunen@psori.fi, p. 040 7334 243.