
Psoriasis ja mielen hyvinvointi
Psoriasista sairastavilla on hyvin usein mielenterveyden haasteita, vaikka ne eivät välttämättä tule esiin lääkärin vastaanotolla.
Psoriasis on tulehduksellinen pitkäaikaissairaus, joka aiheuttaa iho- ja niveloireita. Sitä sairastaa noin kaksi suomalaista sadasta. Psoriasista sairastavilla on lisäksi muuta väestöä suurempi riski sairastua joukkoon muita sairauksia. Näitä ovat muun muassa sydän- ja verisuonisairaudet, diabetes ja tulehdukselliset suolistosairaudet.
Psoriasista sairastavien riski sairastua mielenterveysongelmiin on lähes kaksi kertaa suurempi kuin terveiden samanikäisten. Psoriasista sairastavilla yleisimpiä mielenterveyden häiriöitä ovat ahdistuneisuushäiriöt ja masennus, joita kumpaakin sairastaa noin joka viides psoriaatikko. Erittäin vaikeaa psoriasista sairastavista jopa puolella voi olla mielenterveyden häiriöitä. Masennuksen ja ahdistuneisuushäiriöiden lisäksi psoriasikseen näyttäisi liittyvän myös suurentunut kaksisuuntaisen mielialahäiriön riski. Lue lisää
Psoriasikseen on liitetty myös kasvanut itsemurhariski Lue lisää. Masennuksen, ahdistuksen ja itsemurhan riski on tavallista suurempi etenkin vaikeaa psoriasista sairastavilla ja nuorilla. Lue lisää
Tukea tarjottava nopeasti
Pitkäaikaissairauksien ja mielenterveyden yhteys on usein kahdensuuntainen: Mielen hyvinvointi vaikuttaa siihen, miten henkilö jaksaa hoitaa ihoaan ja niveliään. Toisaalta ihon ja nivelten kunto vaikuttaa myös sairastuneen mielialaan.
Tutkimusten mukaan psoriasiksen vaikutus sairastavan psyykkiseen ja fyysiseen elämänlaatuun on verrattavissa esimerkiksi syöpään, diabetekseen tai nivelreumaan. Lue lisää
On havaittu, että mielenterveysongelmat alkavat usein muutaman kuukauden kuluttua psoriasisdiagnoosin saamisesta. Hiljattain psoriasisdiagnoosin saaneille olisikin hyvä tarjota keskusteluapua mahdollisimman nopeasti. Mielenterveysongelmien riski tulee huomioida psoriasiksen hoidossa myös myöhemmin. Lue lisää
Tekstissä on käytetty lähteenä myös ihotautien ja yleislääketieteen erikoislääkärin ja psykoterapeutin Taras Klimenkon Pintaa syvemmältä -podcast-haastattelua (julk. 10.10.2019).
Kampanjasivut:
Maailman psoriasispäivä
Miten mukaan?
Kampanjamateriaalit
Terveelliset elintavat hellivät mieltä
Näin otat puheeksi
Mistä apua?
Kyselytutkimus 2019
Aiheesta muualla
- Sairastuminen voi olla kriisi (MIELI Suomen Mielenterveys ry)
- Mielenrauhaa sairaudesta huolimatta (Ihonaika 3/2019)
- Puhutaan mielestä (Ihonaika 3/2019)
- Ihosairaudet aiheuttavat monille ahdistusta — ”Muut ihmiset saattavat kuvitella, että ihottuma tarttuu tai akne johtuu huonosta hygieniatasosta” (Etelä-Saimaa 3.8.2019)
- Syöttösoluilla on monipuolinen rooli kokeellisesti aiheutetussa psoriaasissa (Väitös ihotautien ja allergologian alalta, University of Eastern Finland 2019)
- Psoriaasipotilaat alttiita masennukselle ja muille mielenterveysongelmille (Uutispalvelu Duodecim 26.6.2019)
- Psoriasis and Risk of Mental Disorders in Denmark (JAMA Dermatology 2019)
- Association of Psoriasis With Mental Health Disorders in South Korea (JAMA Dermatology 2019)
- Mielenterveystalon masennuksen omahoito-ohjelma
- Nuorten Mielenterveystalon masennustesti
- Terveyskylän Ihotautitalo ja Reumatalo
- Käypä hoito -suositus
- Psoriatic arthritis and depression: The link (Medical News Today 2019)
- Quality of life in patients with psoriasis (Health and Quality of Life Outcomes 2006)
- The risk of depression, anxiety, and suicidality in patients with psoriasis: a population-based cohort study (Arch Dermatol. 2010)
- Severe Stress May Send Immune System Into Overdrive (HealthDay News 2018)
- Terveydeksi-hankkeen Ota huoli puheeksi ja opasta palveluihin -opas (Työttömien Keskusjärjestö ry ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry 2019)
- Työikäisistä jopa 14 prosenttia kokee psyykkistä kuormittuneisuutta (THL 4.6.2019)