Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
04.04.
2017

Psoriasista sairastava, kuntavaaleissa kannattaa äänestää!

Kuntavaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 9.4. Silloin selviää, millaiset valtuustot päättävät kuntien asioista seuraavat neljä vuotta. Vaaleissa on mahdollista vaikuttaa psoriasista sairastavien tilanteeseen kuntatasolla. Ennen vaaleja kannattaakin tutustua Psoriasisliiton kuntavaalitavoitteisiin.

Eri medioissa on uutisoitu kuntavaaliehdokkaiden määrän olevan paikoin laskussa. Osa mahdollisista ehdokkaista saattaa säästellä paukkuja vuonna 2018 käytäviin ensimmäisiin maakuntavaaleihin. Samaan aikaan maakuntauudistus vie kuntien harteilta osan niiden nykyisistä vastuista. Kuntien merkitys asukkaiden arjessa ei silti ole vähentymässä. Niihin jää edelleen valtava määrä vastuita ja palveluita, jotka koskettavat suurta ihmisjoukkoa päivittäin ja korostuvat nyt entisestään kunnan päätöksenteossa. Hyviä esimerkkejä ovat koulut, kirjastot, liikuntapaikat ja erilaiset liikenneyhteydet.

Psoriasista sairastavan kannalta erityisen kiinnostavaa on kuntien vastuu asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä. Tällä hetkellä näyttää siltä, että jokainen kunta voi määritellä melko pitkälti itse, mitä hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen käytännössä tarkoittaa. Psoriasisliitolle tärkeää on turvata psoriasista sairastavan hyvä elämä joka kuntaan. Se voi toteutua esimerkiksi panostamalla liikuntamahdollisuuksiin ja muihin liitännäissairauksia ehkäiseviin palveluihin. Toisaalta hyvinvointia edistää sekin, ettei kouluissa syrjitä ketään iho-oireiden takia. Hyvän elämän takaamiseksi on mielestämme välttämätöntä, että kunnat tekevät tiivistä yhteistyötä paikallisten psoriasisyhdistysten kanssa.

Psoriasista sairastavan hyvään elämään kuuluu myös hyvä työelämä, joka voi olla pitkäaikaissairaalle haasteellista. Kannustamme kuntia toimimaan suunnannäyttäjinä, jotka tukevat joustavia työssäkäynnin muotoja omalla alueellaan

Jokaisella äänioikeutetulla, jota psoriasis jollain tavalla koskettaa, on nyt tuhannen taalan paikka vaikuttaa sairastavien asemaan omalla kotipaikkakunnallaan. Siksi äänestäminen kuntavaaleissa kannattaa.