Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
02.02.
2018

Psoribarometri kertoo uutta ja katsoo tulevaan

Tuore Psoribarometri paljastaa hyödyllistä ja yllättävääkin tietoa psorisista sairastavien hoidosta Suomessa. Tuloksista voi päätellä, että 100 000–150 000 psoriasista sairastavaa tarvitsee monipuolisia sosiaali- ja terveyspalveluja, joita pitäisi saada sujuvasti.

Tyytyväisyys hoitoon vaihtelee

On mielenkiintoista huomata, että psoriasista sairastavien tyytyväisyys hoidon eri osa-alueisiin vaihtelee suuresti. Vastaajat kaipaavat muun muassa nykyistä säännöllisempää seurantaa ja parempaa diagnosointia. Sen sijaan esimerkiksi hoitotasapaino näyttää tulosten perusteella olevan keskimäärin hyvällä mallilla.

Hieman yllättävästi myös erikoissairaanhoitoon pääsy kerää kyselyssä korkeat tyytyväisyyslukemat. Oman tuntumamme perusteella tilanne voisi olla toisinkin. Ilmeisesti suurelle enemmistölle hoitoonpääsy ei ole kuitenkaan tuottanut ongelmia.

Tätä on mielenkiintoista seurata jatkossa. Sote-uudistuksen nimittäin pitäisi suoristaa mutkia entisestään ja tarjota sujuvampi pääsy terveyskeskuksesta esimerkiksi ihotautilääkärille, kun tilanne niin vaatii.

Jos sote-uudistuksen tavoitteet toteutuvat edes jossain määrin, tyytyväisyyden pitäisi siten pysyä vähintään nykyisellä tasolla tai jopa nousta siitä.

Barometrin perusteella erityistyöntekijöiden – kuten ravitsemusterapeutin tai sosiaalityöntekijän – palveluita tarjotaan psoriasista sairastaville vain vähän. Tarvetta kuitenkin olisi. Peräti 53 prosenttia vastaajista kokee, että hyötyisi ravitsemusterapeutin palveluista, vaikka niitä on tarjottu vain 7 prosentille. Samoin esimerkiksi jalkojenhoitajan ja jalkaterapeutin palveluita kaivataan selvästi nykyistä enemmän.

Barometrin vastaukset osoittavat myös, että psoriasiksella on huomattava vaikutus sairastavan työ- ja toimintakykyyn – silloinkin, kun sairaus on lievä. Toimintakykyä tuskin ainakaan haittaisi, jos erilaisia palveluja tarjottaisiin sairastaville nykyistä hanakammin.

Katseet kohti sote-uudistusta

Psoribarometrin vastaukset antavat Psoriasisliitolle arvokasta tietoa erityisesti nyt sote-uudistuksen kynnyksellä. Liitto pitää jatkossakin kiinni siitä, että tulevien sote-keskusten palveluvalikoima olisi mahdollisimman kattava. Barometrin perusteella Suomen 100 000–150 000 psoriasista sairastavaa tarvitsee monipuolisia sosiaali- ja terveyspalveluita, joihin pitää päästä sujuvasti.

Psoriasiksen vaikutus toimintakykyyn on merkittävä. Kyse ei siis ole vähäpätöisestä asiasta. Hyvä palvelujen tarjonta on myös yksi tie kohti sote-uudistuksen suurta tavoitetta, suomalaisten terveyserojen kaventamista. Psoriasisliiton oma tavoite, hyvä elämä psoriasista sairastavalle, edellyttää jatkossakin sote-uudistuksen vaikutusten tarkkaa seuraamista.

Lämmin kiitos kaikille barometriin vastanneille koko Psoriasisliiton puolesta! Toivomme teiltä vastauksia ja kommentteja myös tulevaisuudessa.

Lisää Psoribarometrin tuloksista voit lukea 23.2. ilmestyvästä Ihonaika-lehdestä. Tutustu myös tulosten yhteenvetoon sivun alaosan pdf-tiedostosta.

 

Psoribarometri toteutettiin Psoriasisliiton, Janssenin ja Kantar TNS:n yhteistyönä syksyllä 2017. Barometri lähetettiin verkkokyselynä niille Psoriasisliiton jäsenille, jotka olivat ilmoittaneet sähköpostiosoitteensa. Vastaajia oli lähes 1500, vastausprosentin ollessa noin 21.

tiedoston ikoni
Psoribarometri-2017.pdf
110,
Päivitetty: 16.2.2018