Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Mies istuu kivetyksellä ja raapii jalkaansa, jossa on psoriasisihottumaa.
03.07.
2020

Kysy – Psorilinja vastaa

Miten kynsipsoriasiksen ja kynsisienen erottaa toisistaan?

Silmämääräisesti niitä on lähes mahdotonta erottaa. Kynsisieni on silsasienten aiheuttama infektio, jonka oireita ovat tavallisimmin kynnen kellertävät tai ruskehtavat värimuutokset sekä kynnen paksuuntuminen ja haurastuminen.
Kynsipsoriasiksen yleisimmät oireet ovat pistemäiset kuopat tai öljyläiskämäiset muutokset, kynsien epämuotoisuus, kynnen irtoaminen kynsipedistä ja kynnen paksuuntuminen.
Kun asiaa selvitetään, tulee ottaa huomioon myös ikääntymisen aiheuttamat kynsimuutokset.

Kynsisieneen tarkoitetut hoidot eivät tehoa psorikynteen. Toki psoriasista sairastavalla voi olla myös kynsisieni, joka tällöin paranee asianmukaisella hoidolla. Kynsisieni-infektio varmistetaan terveydenhuollossa mikroskooppinäytteellä ja sieniviljelyllä. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi kynsisienen hoito kannattaa aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Vastaajana Psorilinjan sairaanhoitaja Kristiina Rautio

Teksti on julkaistu Ihon aika -lehden numerossa 2/2020. Jos et vielä saa lehteä, tee tilaus täällä tai liity jäseneksi, niin saat lehden jäsenetuna.

Asiantuntijat vastaavat lukijoiden kysymyksiin

Julkaisemme asiantuntijoidemme vastauksia lukijoiden kysymyksiin Ihon aika -lehden Kysy – Psorilinja vastaa -palstalla. Kysymykset voivat liittyä psoriasiksen itsehoitoon tai elintapoihin, kuten liikuntaan tai ravintoon. Yksittäisten henkilöiden lääkitykseen tms. emme ota kantaa. Valitsemme saamistamme kysymyksistä ne, joihin vastataan lehdessä. Kysyjän nimi ja yhteystiedot tulevat vain toimituksen tietoon.
Lähetä kysymyksesi osoitteella ihonaika@psori.fi.