Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Sekalainen kasa lääkkeitä.
22.02.
2019

Puolueilta vihreää valoa maksukattojen uudistamiselle

Puolueet suhtautuvat positiivisesti pitkäaikaissairaiden maksutaakan helpottamiseen. Tämä käy ilmi selvityksestä, jonka Psoriasisliitto toteutti yhdessä Allergia-, Iho- ja Astmaliiton, Crohn ja Colitis ry:n sekä Suomen Reumaliiton kanssa.

Tällä hetkellä sosiaali- ja terveydenhuollon maksukattojärjestelmässä on erilliset maksukatot lääkkeille, asiakasmaksuille ja matkakuluille. Niiden yhteenlaskettu summa vuonna 2019 on 1 555 euroa. Kaikki maksukatot alkavat kertyä yhtä aikaa vuoden alusta, mikä on johtanut siihen, että monen pitkäaikaissairaan maksettavaksi lankeaa suuri summa lyhyen ajan sisällä, mikä rasittaa taloutta.

Erityisen paljon ongelmia sairastaville tuottaa lääkekorvausten vuosiomavastuu eli lääkekatto (572 euroa vuonna 2019). Pitkäaikaissairaat, jotka käyttävät kalliita biologisia lääkkeitä sairautensa hoitoon, joutuvat maksamaan lääkekaton kerralla heti vuoden alussa.

Psoriasisliitto ja muut potilasjärjestöt ovat ehdottaneet ongelmiin ratkaisuja: Erityisen kalliita lääkkeitä käyttävien pitäisi voida maksaa lääkekatto useammassa kuin yhdessä osassa. Järjestöt ovat ehdottaneet myös maksukattojen yhdistämistä ja kohtuullistamista, jotta pitkäaikaissairaiden maksutaakka kevenisi.

Lisäselvitystä tarvitaan

Vuoden vaihteessa tiedustelimme yhdessä Allergia-, Iho- ja Astmaliiton, Crohn ja Colitis ry:n sekä Suomen Reumaliiton kanssa eduskuntapuolueiden näkemyksiä sosiaali- ja terveydenhuollon maksukatoista ja niiden uudistustarpeesta. Sähköpostikysely lähetettiin yhdeksän puolueen poliittisille sihteereille tai muille vastaaville henkilöille. Kaikki puolueet vastasivat kyselyyn.

Tätä kysyimme:

  • Kannattaako puolueenne vuosittaisen lääkeomavastuun (lääkekaton) jaksottamista kahteen tai useampaan erään?
  • Mikä olisi mielestänne paras tapa jaksottaa vuosittainen lääkeomavastuu?
  • Kannattaako puolueenne kaikkien sairastamisen kuluja koskevien omavastuiden yhdistämistä yhdeksi vuosiomavastuuksi?
  • Jos kyllä, mikä olisi mielestänne kohtuullinen vuosiomavastuu lääkkeistä, asiakasmaksuista ja matkoista yhteensä?

Suurin osa eduskuntapuolueista suhtautuu järjestöjen ehdotuksiin myönteisesti. Monessa vastauksessa todettiin, että sairastavien maksutaakkaa on kevennettävä. SDP, Vihreät ja Perussuomalaiset ehdottavat myös omavastuiden suhteuttamista käytettävissä oleviin tuloihin.

Toisaalta vastauksissa korostui tarve tarkemmille selvityksille. Vaikka moni puolue kannattaa maksukattojen yhdistämistä, useimmat eivät olleet vielä muodostaneet lopullista kantaa siitä, mikä maksukattojen yhteenlasketun summan tulisi olla. Psoriasisliiton tavoitteena on, että uusi hallitus käynnistää selvityksen maksukattojen uudistamisesta ja ottaa järjestöt vahvasti mukaan valmisteluun.

– Olemme tyytyväisiä siihen, että puolueet tunnistavat pitkäaikaissairauden aiheuttamat taloudelliset haasteet. Maksukattojen uudistusta on lykätty jo pitkään, joten tulevan hallituksen on tartuttava asiaan viipymättä, kommentoi Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman.

Puolueiden vastaukset tiivistettynä

Tiedote 13.2.2019

Teksti on julkaistu Ihonaika-lehden numerossa 1/2019. Jos et vielä saa lehteä, tee tilaus täällä tai liity jäseneksi, niin saat lehden jäsenetuna.

Muista äänestää!

Jokainen psoriasista sairastava voi omalta osaltaan vaikuttaa siihen, että sairauden kulut pysyvät kohtuullisina. Käytä siis valtaasi ja äänestä!

Voit hyödyntää Psoriasisliiton eduskuntavaalitavoitteita ja puolueiden mielipiteitä maksukatoista tehdessäsi äänestyspäätöstä. Tiedustele myös ehdokkailta suoraan, mitä mieltä he ovat sairastamisen kustannuksista.

Tutustu Psoriasisliiton eduskuntavaalitavoitteisiin