Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
17.10.
2017

Saatko sopivasti D-vitamiinia?

D-vitamiini on ollut viime vuosina niin lehdistön kuin sosiaalisen mediakin kestoaiheita. Ihonaika-lehden 2/17 numerossa ihotautien erikoislääkäri Toni Karppinen kertoo väitöskirjatutkimuksestaan, joka käsittelee valohoidon ja auringonvalon vaikutusta ihon D-vitamiinisynteesiin. UV-säteilyn seurauksena käynnistynyt D-vitamiinin tuotanto iholla rauhoittaa tulehdusta iholla. Tämä psoriasista sairastavien kokemustieto on siis saamassa tieteellisen selityksen.

Tutkimusten mukaan rasvaliukoisella D-vitamiinilla näyttäisi olevan terveydelle edullisia vaikutuksia, aikuisilla etenkin luunmurtumien ehkäisyssä ja lapsilla riisitaudin ehkäisyssä.  D-vitamiinia muodostuu iholla maalikuun ja lokakuun välisenä aikana, kesäkuukausina eniten.

Karppisen tutkimuksessa havaittiin, että jo hyvinkin pieni määrä UV-säteilyä riittää D-vitamiinitason nostamiseen ja ylläpitämiseen. Kesällä 15 minuuttia päivässä kasvot ja käsivarret paljaana ilman aurinkovoidetta riittää D-vitamiinisynteesin käynnistämiseen.

Vaikka psoriasista sairastavien osalta ei ole vielä tietoa, auttaako D-vitamiinin tablettien nauttiminen, Toni Karppinen toteaa Ihoaika-lehdelle, että optimaalisen D-vitamiinitason säilyttäminen on psoriasista sairastavalle tärkeää.  Hän myös muistuttaa, että liian suuret annokset rasvaliukoista D-vitamiinia ovat haitallisia.

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen julkaisemiin ravitsemussuosituksiin on lisätty ohjeistuksia D-vitamiinin käytöstä eri ikäryhmille. Mikäli emme vuoden pimeimpänä aikana käytä päivittäin D-vitaminoituja maitovalmisteita, rasvalevitteitä ja/tai kalaa, on D-vitamiinin lisätarvesuositus loka-maaliskuussa 18–74 vuotiaille 10 mikrogrammaa/vrk ja 75-vuotiaille ja sitä iäkkäimmille 20 mikrogrammaa/vrk ympärivuoden. Lapsilla 2-vuotiaaksi saakka suositellaan D-vitamiinin 10 mikrogramman/vrk käyttöä ja 2–18-vuotiaille 7,5 mikrogramman/vrk ympärivuotista käyttöä.

Elimistömme ottaa tarvittavat ravintoaineet ruuasta. D-vitamiinin saannin turvaamiseksi kala-ateria kaksi kertaa viikossa, metsäsieniä kerran viikossa ja päivittäin puolilitraa D-vitaminoituja maitotuotteita tai vastaavia soija-, kaura- tai riisituotteita sekä 5 teelusikallista D-vitaminoitua kasvislevitettä on hyvä lähtökohta.

Loppusyksystä on hyvä pohtia omaa D-vitamiinin saantia. Apteekissa koulutettu henkilökunta mielellään ohjaa asiakkaitaan mahdollisesta D-vitamiinin lisätarpeesta.