Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
10.07.
2017

Sinnitteletkö sairaana töissä? – Et ole yksin

Yli puolella työikäisistä on jokin pitkäaikaissairaus tai vamma. Työelämässä pitkäaikaissairas saattaa joutua kamppailemaan oireiden lisäksi esimerkiksi leimautumisen, vakuutusyhtiön päätösten ja huonon omatunnon kanssa.

Tilastokeskuksen mukaan suomalaisista noin 1,9 miljoonalla, eli yli puolella työikäisistä, on jokin pitkäaikaissairaus tai vamma. Heistä 600 000 arvioi, että tämä sairaus tai vamma vaikuttaa heidän työhönsä tai työmahdollisuuksiinsa.

Järjestöjen tuntuman mukaan moni sairastunut pyrkii peittelemään tilannettaan, mikä saattaa pahentaa tilannetta entisestään. Monissa pitkäaikaissairauksissa taudinkuva on yksilöllinen ja aaltoileva. Joskus oireet voivat pahentua vähitellen, joskus ne tulevat yllättäen. Työssä sinnitellessä vaarana on työkyvyn aleneminen.

Kalle Mattilan Turun yliopistoon tekemän väitöstutkimuksen (2016) mukaan pitkäaikaissairaudet voivat haitata työkykyä monin eri tavoin, esimerkiksi sairauspoissaolojen, sairaana työskentelyn sekä ennenaikaisen eläköitymisen kautta. Mattilan mukaan muut potilaaseen liittyvät tekijät, kuten työn luonne, vallitsevat sosiaaliturvajärjestelmät ja työlainsäädäntö, vaikuttavat myös suuresti siihen, mihin työnteon osa-alueisiin sairaudet vaikuttavat ja miten paljon.

Keinoja pitkäaikaissairaiden ja osatyökykyisten huomioimiseen työpaikoilla löytyy, mutta niitä ei aina osata hyödyntää. Esimerkiksi työolosuhteiden järjestelytuki on päätetty lakkauttaa vähäisen ja epätarkoituksenmukaisen käytön vuoksi. Toisaalta joskus sairauteen liittyvät ennakkoluulot ovat itse sairautta suurempi haaste työllistymiselle. Mattilan tutkimuksen mukaan esimerkiksi psoriasiksessa sosiaalinen leimautuminen näkyvien ihomuutosten vuoksi nousi selkeästi esille työtä haittaavana tekijänä.

– Kaikkiin ratkaisuihin ei välttämättä tarvita rahaa, vaan välillä myös vain asenteiden muuttaminen voi riittää. Suvaitseva suhtautuminen näkyviin iho-oireisiin on tästä hyvä esimerkki, toteaa Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman.

Mahdollisimman varhainen diagnoosi ja tehokas hoito ovat työkyvyn säilymisen edellytys. Myös avoimesta ilmapiiristä on apua.

– Työyhteisön asenne, hyväksyntä ja esimiehen tuki ovat pitkäaikaissairaalle äärimmäisen tärkeitä. Tietoa sairaudesta saa esimerkiksi sopeutumisvalmennuksesta. Kuitenkin sairastunut on itse oman sairautensa paras asiantuntija. On myös työnantajan ja yhteiskunnan etu, jos työ voidaan yhdessä työntekijän ja työnantajan välillä mitoittaa vastaamaan voimavaroja, sanoo Suomen Reumaliiton toimitusjohtaja Maria Ekroth.

Ennenaikaisesta eläköitymisestä koituu myös merkittäviä yhteiskunnallisia kustannuksia.

– Työn mitoittaminen oikein on sekä työntekijän, työnantajan että yhteiskunnan etu. Ihmisillä on erilaisia rajoitteita, mutta niiden kanssa on mahdollista tulla toimeen myös työelämässä, toteaa Suomen Lyme Borrelioosin puheenjohtaja Laura Ortju.

Lisää sairastuneiden kokemuksia ja keinoja pitkäaikaissairaiden työllisyyden tukemiseen tarjoaa Sairaan hyvät duunarit -hommiin keskustelutilaisuus tiistaina 11.7. klo 13.30–14.45 Kauppakeskus Puuvillassa Porin SuomiAreenalla. Tilaisuuden järjestävät Psoriasisliitto, Suomen Reumaliitto ja Suomen Lyme Borrelioosi ry.

Lisätiedot:

Sonja Bäckman, toiminnanjohtaja, Psoriasisliitto, p. 040 8272 106, sonja.backman(at)psori.fi
Maria Ekroth, toiminnanjohtaja, Suomen Reumaliitto, p. 040 707 9114, maria.ekroth(at)reumaliitto.fi
Laura Ortju, puheenjohtaja, Suomen Lyme Borrelioosi ry, p. 045 210 8488, borrelioosiyhdistys(at)gmail.com

Kokemusasiantuntijoiden haastattelupyynnöt Henna Laitio (p. 040 779 5668, henna.laitio(at)reumaliitto.fi) tai Ilona Ruskoaho (p. 040 5490 240, ilona.ruskoaho(at)psori.fi)

Lähteet:
Tilastokeskuksen tiedot: http://stm.fi/hankkeet/osatyokykyisyys
Kalle Mattilan väitöskirja: https://www.utu.fi/fi/Ajankohtaista/mediatiedotteet/vaitostiedotteet/Sivut/Krooniset-sairaudet-haittaavat-tyontekoa-monin-tavoin.aspx

Psoriasisliitto – Psoriasisförbundet ry
Psoriasisliitto on potilas- ja kansanterveysjärjestö, joka ajaa psoriasista sairastavien hyvää elämänlaatua ja oikeuksien toteutumista sekä kasvattaa psoriasiksen tunnettuutta sairautena. Liitto myös tarjoaa palveluita ja vertaistukea psoriaatikoiden tueksi. Psoriasisliittoon kuuluu 14 000 jäsentä 44:n eri puolilla Suomea toimivan paikallisyhdistyksen kautta. STEA rahoittaa Psoriasisliiton toimintaa Veikkauksen tuotoilla www.psori.fi

Suomen Reumaliitto ry
Suomen Reumaliitto on valtakunnallinen järjestö, johon kuuluu 157 jäsenyhdistystä ja niihin 40 000 henkilöjäsentä. Liitto tekee työtä reuma- ja muiden tuki- ja liikuntaelinsairaiden asialla. Liitto on perustettu vuonna 1947. www.reumaliitto.fi

Suomen Lyme Borrelioosi ry
Suomen Lyme Borrelioosi ry on valtakunnallinen borrelioosiin ja lisäinfektioihin erikoistunut järjestö, jonka tarkoituksena on antaa laajasti sekä tieteellistä että kokemuksellista tietoa punkeista ja puutiaisvälitteisistä sairauksista. Yhdistys on perustettu vuonna 1988 ja sen toiminta perustuu vapaaehtoistyöhön. www.borrelioosi.net