Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Psoriasisliiton aurinkopainotteisen sopeutumisvalmennuksen osallistujia kuvattuna takaapäin juoksemassa rannalla veteen pidellen toisiaan käsistä.
22.02.
2019

Sopeutumisvalmennusta verkossa

Aurinkopainotteisessa sopeutumisvalmennuksessa puhaltavat nyt uudet tuulet: Osa kurssilaisista voi jatkossa suorittaa kolmiosaisen kurssin viimeisen osan verkossa. 

Tähän asti jälkijakso eli kurssin kolmas osa on toteutettu aina läsnäoloa edellyttävänä viikonloppukurssina. Ensimmäisenä uutta kurssimuotoa pääsivät kokeilemaan tammikuun jälkijaksolaiset, seuraava verkkokurssi järjestetään toukokuussa. 

– Joidenkin kurssilaisten on ollut vaikea saada töistä vapaata tai esimerkiksi lastenhoitoa järjestettyä. Siksi halusimme kokeilla kurssimuotoa, johon voi osallistua vaikka kotisohvalla, kertoo kuntoutussuunnittelija Sanna Hassinen Psoriasisliitosta. 

Verkkokurssilla käydään läpi samat teemat kuin muillakin jälkijaksoilla. Aiheita ovat muun muassa sosiaaliturva, seksuaalisuus sekä tulevaisuuden tavoitteet. 

Vertaistuki tärkeää edelleen

Entä miten käy vertaistuen, joka on monelle suuri syy hakeutua aurinkopainotteiselle sopeutumisvalmennuskurssille? Sanna Hassinen vakuuttaa, että vertaistuki on jatkossakin tärkeä osa aurinkopainotteisia kursseja. 

– Aurinkopainotteinen sopeutumisvalmennuskurssi on kolmeosainen. Kasvokkaisiin kohtaamisiin on hyvä mahdollisuus kurssin muissa osioissa ja keskustelua voi sitten syventää verkossa. 

Kurssi koostuu asiantuntijoiden videoluennoista sekä ryhmä-chatista. Asiantuntijat ovat myös mukana chatissa vastaamassa kurssilaisten kysymyksiin. 

Verkkokurssi toimii Tukinet.fi:n alustalla. Oma tietokone tai älypuhelin helpottavat osallistumista, mutta kurssille voi tulla mukaan myös esimerkiksi kirjaston tietokoneelta. 

– Opastamme ohjelman käyttämiseen kädestä pitäen, eli verkkokurssi sopii kaikille, tekniseen osaamiseen katsomatta. 

– Ainakin toistaiseksi hyödynnämme kurssilla chat-alustaa, koska se ei vaadi osallistujilta erillisiä laitteita, esimerkiksi kameraa. Kehitämme kuitenkin verkkokurssin sisältöä ja toteutustapaa kurssilaisilta saadun palautteen perusteella, Hassinen kertoo. 

Verkkokurssista sanottua: 

  • Yllättävän hyvin jaksoi töitten jälkeen jutella. Tuttu porukka ja jutut imaisivat mukaansa. 
  • Toisille kirjoittamalla itsensä ilmaiseminen sopii jopa paremmin kuin puhumalla – toisille se taas voi olla vaikeaa. 
  • Plussaa oli se, että ei tarvinnut matkata minnekään, järjestää vapaata, lapsen vahtia jne. 
  • Jälkijaksolla ei niin paljon haittaa, ettei näe naamoja, kun tuntee jo ihmiset.  
  • Verkkokurssia voisi vielä kehittää interaktiivisemmaksi. 
  • Miinusta on se, että tässä ei keskustella pienryhmissä, ja jää muiden henkilökohtainen tapaaminen ja kuulumisten kysyminen vähemmälle. 

Teksti on julkaistu Ihonaika-lehden numerossa 1/2019. Jos et vielä saa lehteä, tee tilaus täällä tai liity jäseneksi, niin saat lehden jäsenetuna.

Syksyn kurssiaikataulu - hae nyt!

Alkujakso      Pääjakso                    Jälkijakso             Haku päättyy 

22.10.2019       23.10.–6.11.2019         10.–12.1.2020         30.8.2019 

5.11.2019           6.11.–20.11.2019         14.-16.1.2020           30.8.2019 

LISÄTIEDOT 

kuntoutussuunnittelija Sanna Hassinen
p. 040 905 2659 (ma-pe klo 9-15)
sanna.hassinen@psori.fi 

Ohjelma ja hakulomake