Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosittelema ruokakolmio.
31.03.
2017

Ruokavalio ja ihosairaus? Syö, älä välttele

Ruokavaliolla on väliä myös ihosairauksien hoidossa. Liian tiukasta dieetistä voi kuitenkin olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

Erilaisista välttämisdieeteistä on tullut suosittuja omahoitokeinoja monenlaisiin vaivoihin. Jo nopea vilkaisu keskustelupalstoille paljastaa, että moni kokee saaneensa myös ihosairauteensa apua sen tai tämän ruoka-aineen karttamisesta. Suosituimpia välteltäviä ovat sokeri, vehnä, gluteeni, maitotuotteet ja hiilihydraatit.

Erikoistutkija Heli Kuusipalo Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) varoittaa kuitenkin vetämästä välttämisdieettejä ainakaan liian kireälle. Tarpeellisia ravintoaineita voi jäädä saamatta ja samalla psyyke voi joutua turhan koville.

– Kovin kurinalainen ruokavalio voi stressata, ja stressi vaikuttaa negatiivisesti ihon kuntoon, Kuusipalo huomauttaa.

Myöskään tutkimusnäyttö ei tue järin monen ruoka-aineen välttämistä. Etenkään hiilihydraattien poisjättämistä Kuusipalo ei suosittele, sillä elimistö tarvitsee niitä.

– Välttämisen sijaan huomiota kannattaa kiinnittää hiilihydraatin lähteisiin ja niiden laatuun. Täysjyvätuotteet, juurekset, marjat ja hedelmät ovat erinomaisia hiilihydraatin lähteitä, ja niissä on myös antioksidantteja ja flavoneja, jotka vahvistavat elimistön immuunijärjestelmää.

Älä ruoki tulehdusta

Hyvä ruokavalio ihosairaudesta kärsivälle onkin juuri sellainen, joka tukee elimistön omaa immuunijärjestelmää. Suositeltavia ruoka-aineita ovat muun muassa hyvät – esimerkiksi kalasta ja kasveista saatavat – rasvahapot, kuitupitoinen täysjyvävilja sekä vitamiini- ja kivennäisainepitoiset kasvikset.

– Nämä vaikuttavat elimistöön bakteerikannan kautta. Ne ruokkivat hyviä bakteereja ja siten vahvistavat immuniteettia. Immuunijärjestelmästä huolehtiminen voi auttaa esimerkiksi psorin oireisiin.

Muutoin ihosairauksien kirjo on niin moninainen, ettei niihin – ainakaan toistaiseksi – ole voitu osoittaa toimivia ruokavaliohoitoja tai täsmädieettejä. Siksi suositukset ovat suunnilleen samoja kuin kenelle tahansa.

Se tiedetään, että tietyt ruoka-aineet edesauttavat ja ylläpitävät elimistössä niin sanottua matala-asteista tulehdusta, joka voi pahentaa erilaisten sairauksien, myös ihosairauksien, oireita. Matala-asteista tulehdusta ruokkivat huonolaatuinen pikaruoka sekä pitkälle prosessoidut, runsaasti valkoista vehnäjauhoa, sokeria ja rasvaa sisältävät ruuat. Jos siis jotain haluaa erityisesti välttää, kannattaa aloittaa näistä.

– Valkoinen vehnäjauho ja sokeri ovat hyviä vältettäviä kenelle tahansa.

Kuusipalo varoittaa myös muoti-ilmiöksi nousseesta kookosöljystä ja Euroopassa suosiotaan kasvattavasta palmuöljystä. Joissain piireissä niiden nauttimiseen uskotaan liittyvän terveyshyötyjä, mutta todellisuudessa asia on päinvastoin.

– Toisin kuin muut kasviöljyt, nämä eivät tue immuunijärjestelmää, vaan päinvastoin edesauttavat matala-asteisen tulehduksen syntyä.

Sen sijaan toisinaan kovastikin parjattu maito on tämän hetkisen tiedon valossa terveyden kannalta neutraali elintarvike. Aika ajoin esitetään väitteitä, että maito olisi yksi matala-asteisen tulehduksen aiheuttaja, mutta näyttöä moisesta ei ole.

– Toisaalta maito ei ole ruokavaliossa myöskään välttämätön, vaan sen voi esimerkiksi allergiatapauksissa korvata vitaminoiduilla kasvipohjaisilla tuotteilla.

Varmista monipuolisuus

Tärkein ja helpoin nyrkkisääntö on Kuusipalon mukaan ruokavalion monipuolisuus. Kovin yksipuolisen ruokavalion tiedetään huonontavan terveenkin ihon kuntoa.

– Ihmisen elimistö tarvitsee lähes sataa eri ravintoainetta päivittäin.

Etenkin joidenkin vitamiinien ja kivennäisaineiden puutos näkyy usein ensimmäiseksi ihossa.

– Esimerkiksi rasvaliukoisten vitamiinien ja rasvojen puutos voi näkyä iholla kuivumisena ja kutinana. Myös B-ryhmän vitamiinien tiedetään vaikuttavat ihon kuntoon. Siksi niiden saannista kannattaa huolehtia.

D-vitamiini taas näyttää olevan yhteydessä monien sairauksien ehkäisyyn, joten senkin saanti kannattaa varmistaa.

Liioitella ei silti tarvitse.

– Kannattaa noudattaa Valtion ravitsemisneuvottelukunnan laatimia yleisiä ravitsemussuosituksia. Niiden takana on valtavasti tutkimusnäyttöä ja niitä noudattamalla on helppo varmistaa ruokavalion monipuolisuus.

Ketä kannattaa kuunnella?

Koska ruoka ja ravitsemus ovat nyt kuumia aiheita, erilaisia neuvoja ja neuvojia riittää. Yksi ohjeistaa toisia oman kokemuksensa perusteella, toinen on noussut gurun asemaan ehkä ideologisista syistä. Kolmannella voi olla taustallaan puhtaasti kaupalliset intressit.

Monelle ihosairaudesta kärsivälle nämä neuvot ja neuvojat voivat tuntua houkuttelevilta tietolähteiltä.

Kuusipalo kuitenkin muistuttaa, että niin sanottu kokemusasiantuntijuus ei ole sama asia kuin todellinen ravitsemusasiantuntijuus. Se, että jokin niksi tuntuu toimivan yhdellä, ei välttämättä tarkoita, että se toimii toisella.

– Erilaisia vinkkejä voi toki kuunnella ja kokeilla, mutta usein niistä seuraa myös pettymyksiä, kun ne eivät omalla kohdalla toimikaan toivotusti.

Kaupallisten vaikuttimien suhteen kannattaa olla tarkkana. Ihosairauksiin kaupataan muun muassa erilaisia lisäravinteita, mutta useimmiten niiden ostaminen on vain turhaa rahanmenoa. Lisäravinteista voi olla myös haittaa.

– Isot annokset voivat haitata muiden ravintoaineiden imeytymistä. Pahimmillaan annokset voivat olla jopa myrkyllisiä.

Markkinamiesten sijaan kannattaakin etsiä luotettavia, tutkittuun tietoon perustuvia ja ei-kaupallisia tietolähteitä. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan laatimien virallisten ravitsemussuositusten lisäksi luotettavia ja neutraaleja vinkkejä tarjoavat esimerkiksi eri liittojen laatimat sairauskohtaiset suosittelulistat. Ihosairaudesta kärsivänkin kannattaa vilkaista esimerkiksi Keliakialiiton, Sydänliiton ja Diabetesliiton suosituksia.

– Kaikkien näiden sivuilla on terveellistä ruokavalio-ohjeistusta. Ohjeet ovat nimenomaan sellaisia, jotka auttavat laskemaan elimistön tulehdusarvoja.

Syötkö tunteisiin?

Sen lisäksi, mitä syö, huomiota kannattaa kiinnittää siihen, miten syö. Varsinaisen ruokavalion ohella vinksallaan voi olla esimerkiksi ruokarytmi.

– Lisäksi monet meistä ovat tunnesyöjiä. Jos vaikkapa ihosairaus aiheuttaa epävarmuutta ulkonäöstä, voi olla, että lohtua haetaan epäterveellisestä ruuasta.

Moinen kierre kannattaa katkaista alkuunsa.

Sen kummempaa dieettiä ei ehkä tarvitakaan.

Suosi näitä

Juurekset, marjat, hedelmät ja vihannekset. Niiden sisältämät vitamiinit, kivennäisaineet ja antioksidantit vahvistavat immuunijärjestelmää.

Täysjyvävilja: Elimistön terve bakteerikanta edellyttää riittävää kuidun saantia.

Kala, rypsiöljy, pähkinät, siemenet ja avokado: Niiden hyvät rasvat tukevat immuunijärjestelmää ja varmistavat rasvaliukoisten vitamiinien imeytymisen.

Vältä näitä

Pitkälle prosessoidut pika- ja roskaruuat.

Kovat rasvat ja transrasvat, joita on esimerkiksi valmiissa leivonnaisissa ja kekseissä.

Liika sokeri, jota saa helposti esimerkiksi virvoitusjuomista.

Tiukat dieetit, jotka aiheuttavat stressiä.

Juttu on julkaistu Ihon aika -lehdessä 2/17. Jos et vielä saa lehteä, tee tilaus täällä tai liity jäseneksi, niin saat lehden jäsenetuna.

Lue myös: Hyvää ruokaa, kiitos! 

Lisätietoa terveellisistä elintavoista ja hyvinvoinnista saat kuntoutuksesta