Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Biopankin näyteputkilo lähikuvassa.
12.04.
2019

Tiedätkö, mikä on biopankki?

Biopankkiin kootaan näytteitä ja tietoja suostumuksen antaneilta henkilöiltä lääketieteellistä tutkimusta ja tuotekehitystä varten. Näytteitä hyödynnetään uusia lääkkeitä ja hoitomuotoja kehitettäessä. Myös ihosairauksien hoito voi hyötyä biopankkinäytteistä.

Biopankkiin kootaan suostumuksen antaneiden henkilöiden biologisia näytteitä (ensisijaisesti verinäytteitä) ja tietoja lääketieteellistä tutkimusta varten. Biopankkinäytteiden avulla voidaan esimerkiksi parantaa eri sairauksien diagnosointia ja kehittää niihin uusia hoitoja. Näytteitä kerätään muun muassa sairaalakäyntien yhteydessä.

FinnGen-tutkimushankkeessa hyödynnetään kaikkien Suomen biopankkien näytteitä. Yksi hankkeen painopisteistä on ihosairaudet. Biopankkinäytteen antamalla voit siis olla mukana kehittämässä myös psoriasiksen hoitoa.

Näytteen antaminen on vapaaehtoista ja suostumuksen voi perua koska tahansa.

Psoriasisliitto oli muiden potilasjärjestöjen kanssa mukana Biopankkipäivässä keskustakirjasto Oodissa 8. huhtikuuta. Tapahtumassa pääsi tutustumaan Helsingin Biopankin toimintaan ja kysymään muun muassa näytteen antamisesta ja näytteen matkasta biopankkiin, tietoturvasta, data-analytiikasta, näytteiden tutkimuskäytöstä sekä näytesäilytyksestä.

Jos et päässyt paikalle, tallennetut luennot ja lisätietoja päivästä löytyvät Terveyskylästä.

Lisätietoja: 

Biopankit-sivusto

Helsingin biopankki

FinnGen-hanke