Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Ihon aika -lehden 1/23 kannen yläosa.
24.02.
2023

Tiedote: Avoimuus auttaa pärjäämään töissä psoriasiksen kanssa

Psoriasis voi vaikuttaa monessa eri ammatissa. Avoin keskustelu työpaikan sisällä helpottaa usein työntekoa pitkäaikaisen sairauden kanssa. Aiheesta kerrotaan lisää tänään 24.2. ilmestyneessä Ihon aika -lehdessä, jonka teemana on psoriasis eri ammateissa. 

Ihon aika -lehden lukijat kertovat psoriasiksen vaikuttavan monissa eri ammateissa ja työtehtävissä. Yleisimmin sairaus näkyy sellaisissa ammateissa, johon liittyy fyysistä työtä: Esimerkiksi toistuva käsien pesu tai asioiden nostaminen voi vaikeutua, jos työntekijällä on psoriasisihottumaa tai nivelkipuja. Psoriasis saattaa vaikuttaa myös työskentelyasentoihin. 

– Nivelpsorin takia on hankalaa seistä ja istua paikallaan, mikä on edellytyksenä asiakasneuvotteluissa, kertoo lukijakyselyyn vastannut asiakkuuspäällikkö Ihon ajassa. 

Psoriasis vaikuttaa työntekoon usein myös henkisesti. Ihon aika –lehden lukijat kertovat muun muassa näkyvien oireiden aiheuttamasta stressistä ja tulehdukseen liittyvästä väsymyksestä. Kaikilla työpaikoilla ei välttämättä tunneta psoriasista tai ymmärretä sairauden aaltoilevaa luonnetta, mikä vuorostaan saattaa aiheuttaa sairastavalle lisää stressiä.  

Moni on kuitenkin saanut apua otettuaan psoriasiksen avoimesti puheeksi työyhteisössä. Työtehtäviä on voitu tarvittaessa mukauttaa, ja työvälineiden vaihdostakin on osalle apua.  

– Puhun sairaudestani avoimesti, jotta työkaverini tietävät, missä mennään, kertoo lukijakyselyyn vastannut poliisi lehdessä.

– Aina ei tarvitse jaksaa ja se on täysin ok. Kroonisen sairauden kanssa on mahdottomalta tuntuvia päiviä, sanoo hoitoalaa opiskeleva vastaaja. 

Sairaus ei ole yhtä kuin työkyky

Ihon aika -lehdessä vinkkejä psoriasiksen ja työelämän yhdistämiseen kertoo työterveyshuollon erikoislääkäri Lisbeth Forsman-Grönholm Työterveyslaitokselta. Forsman-Grönholm korostaa, että työkykyä kannattaa arvioida mahdollisimman varhaisessa vaiheessa: heti työuran alussa tai sairastumisen jälkeen. Tällöin myös psoriasista sairastavaa voidaan tukea parhaalla mahdollisella tavalla työelämässä. 

– Suurin osa työnantajista tarjoaa monenlaisia apukeinoja ja -välineitä työkyvyn tukemiseen, ja niitä kannattaa hyödyntää, Forsman-Grönholm sanoo lehdessä. 

Psoriasis ei ole este työnteolle. Forsman-Grönholm painottaa, että sairaus ei ole sama asia kuin työkyky. 

– Pitkäaikaissairauden kanssa voi tehdä täyden työuran, Forsman-Grönholm sanoo Ihon aika -lehdessä.  

Lue lisää psoriasiksesta ja työelämästä uusimmasta Ihon aika -lehdestä! 

Lisätiedot: 

Viestintäpäällikkö Hanna Karhunen, Psoriasisliitto
040 455 9072, hanna.karhunen@psori.fi