Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Ihon aika -lehden 2/22 kannen yläosa, jossa näkyy 7-vuotias Ilona Kivikoski.
06.05.
2022

Tiedote: Psoriasis vaikuttaa sairastavien perhetoiveisiin

Psoriasis näkyy paitsi sairastavan itsensä, myös hänen läheistensä elämässä. Erityisesti vaikeaa psoriasista sairastavat naiset kokevat sairauden vaikuttavan perhesuunnitteluun. Aiheista kerrotaan tänään ilmestyneessä Ihon aika -lehdessä, jonka teemana on psoriasis perheessä.

Moni vaikeaa psoriasista sairastava nainen kokee, että psoriasis vaikuttaa perhetoiveisiin ja perhesuunnitteluun. Psoriasiksen vaikutuksia naisten elämän eri osa-alueisiin selvitettiin lääkeyhtiö UCB Pharman toteuttamassa tutkimuksessa, jonka vastaajina oli 18-45-vuotiaita naisia useista Euroopan maista, myös Suomesta.

Vastaajista joka kolmas kertoi, että psoriasiksen vuoksi he olivat päättäneet lapsiluvun jäävän pienemmäksi kuin se ilman sairautta jäisi, tai että he eivät psoriasiksen takia suunnittele lasten hankkimista lainkaan. Myös sairauden periytyminen omalle lapselle sekä psoriasislääkityksen vaikutukset herättivät huolta.

Vaikeaakaan psoriasista sairastavan ei silti kannata heittää raskaushaaveita romukoppaan: Perhesuunnittelun tueksi on tarjolla monenlaista apua ja ratkaisuja, ja esimerkiksi psoriasislääkitykseen voidaan tehdä muutoksia raskauden vuoksi. Tästä syystä perhetoiveet on tärkeä ottaa puheeksi myös oman lääkärin kanssa.

Suosittelen yhteydenottoa hoitavaan lääkäriin vuotta ennen sitä ajankohtaa, kun raskauden toivotaan alkavan, tai vähintään kuusi kuukautta aiemmin. Näin muutokset lääkityksessä voidaan suunnitella huolellisesti, ja jos lääke on tarpeen vaihtaa, sekin voidaan tehdä hallitusti, kertoo ihotautien, allergologian ja yleislääketieteen erikoislääkäri Taras Klimenko Ihon aika -lehdessä.

Tutkimuksessa esiin nousseet huolet ovat hyvin ymmärrettäviä, mutta tärkeintä on muistaa, ettei ole yksin haasteiden kanssa. Yhteistyö hoitavan lääkärin kanssa on avainasemassa, mutta psoriasista sairastavan kannattaa hakeutua myös vertaistuen pariin. Psorin kanssa pitäisi voida elää mahdollisimman täysipainoista elämää, ja siihen kuuluu haaveiden toteuttaminen, kommentoi Psoriasisliiton vaikuttamistyön asiantuntija Hannele Kirveskoski.

Läheiset tarvitsevat tietoa

Psoriasis on pitkäaikainen sairaus, joka vaikuttaa arkeen monin eri tavoin. Sairastavan itsensä lisäksi myös läheiset, kuten pitkäaikaissairaan lapsen sisarukset tarvitsevat tietoa sairaudesta. Yhden tai useamman perheenjäsenen sairaus voi vaikuttaa perheen sisäisiin suhteisiin.

Erityinen sisaruus –toiminnan koordinaattori Taina Koivunen-Kutilan mukaan lapsilla ja nuorilla on oikeus saada tietoa toisen sairaudesta itselleen luontevalla tavalla. Jos tilanteesta ei puhuta perheessä avoimesti, lapsi voi täyttää aukot oman mielikuvituksensa avulla.

Lapsi voi vaikka miettiä, että kun kerran sanoin veljelle rumasti, johtuuko hänen sairautensa siitä, Koivunen-Kutila kertoo lehdessä.

Tuoreessa Ihon aika -lehdessä arjestaan lapsen psoriasiksen kanssa kertoo myös Kivikosken perhe.

Tutustu lehden artikkeleihin!

Jos et vielä tilaa Ihon aika -lehteä, saat sen helpoimmin liittymällä jäseneksi. Voit myös tilata lehden kotiisi tai vaikka työpaikallesi.

Lisätiedot:

Vaikuttamistyön asiantuntija Hannele Kirveskoski, Psoriasisliitto
0400 341 484, hannele.kirveskoski@psori.fi

Viestintäpäällikkö Hanna Karhunen, Psoriasisliitto
040 455 9072, hanna.karhunen@psori.fi