Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Ihmisiä kahvipöydän ympärillä.
10.05.
2021

Tieto ja palvelut houkuttavat jäseneksi psoriasisyhdistykseen

Jäsenet odottavat psoriasisyhdistyksiltä ja Psoriasisliitolta tietoa, tukea ja toimintaa. Vertaistuen merkitys on tärkeä korona-aikanakin, osoittavat jäsenkyselyn tulokset.

Vuoden alussa toteutetun jäsenkyselyn mukaan tärkein syy liittyä psoriasisyhdistykseen on edelleen lisätiedon saaminen psoriasiksesta. 89 prosenttia vastaajista mainitsi tämän syyksi. Seuraavaksi eniten haluttiin tietoa Psoriasisliiton palveluista sekä Ihon aika -lehti. Lisäksi lähes 40 prosenttia nimesi vertaistuen yhtenä syynä jäsenyyteen.
– Vertaistukea tarvitaan myös nyt koronaepidemian aikana, ja moni psoriasisyhdistys on tarttunut tähän hienosti ja toteuttanut toimintaa verkossa, huomauttaa järjestösuunnittelija Hanna Karhunen Psoriasisliitosta.

Paikallisesta psoriasisyhdistyksestä vastaajat ovat saaneet erityisesti lisää tietoa psoriasiksesta, virkistystä ja uusia ystäviä. Erittäin ilahduttava tulos on, että 70 prosenttia vastaajista suosittelisi yhdistyksen jäsenyyttä muillekin.

Ilahduttava tulos on, että 70 prosenttia vastaajista suosittelisi yhdistyksen jäsenyyttä muillekin.

– Tämä osoittaa, että yhdistyksiä pidetään tärkeinä. Vaikka noin puolet vastaajista ei ollut osallistunut yhdistysten toimintaan, heistäkin suuri osa arvostaa mahdollisuutta saada tietoa ja vertaistukea, Karhunen toteaa.

Verkosta tukea psoriasista sairastaville

Avovastausten perusteella suurin este yhdistystoimintaan osallistumiselle näyttäisi olevan se, että toimintaa ei ole juuri omalla kotipaikkakunnalla. Koronan aikana käyttöön otetut uudet toimintamuodot voivat auttaa myös tässä asiassa.

– Vaikka verkkotapaamiset ei vät korvaa kasvokkaisia kohtaamisia, ne voivat mahdollistaa tiedon ja tuen saamisen myös niille, joiden on välimatkan takia vaikea päästä osallistumaan yhdistysten tapahtumiin, Hanna Karhunen huomauttaa.

Psoriasisliitolta ja yhdistyksiltä toivotaan jatkossa muun muassa lisää tietoa, näkyvyyttä, kursseja, verkkoluentoja ja jäsenetuja sekä kasvokkaisia kohtaamisia sitten, kun se taas on mahdollista. Liiton on jäsentensä mielestä tärkeintä vaikuttaa psoriasiksen hoidon laadun ja saatavuuden paranemiseen sekä psoriasiksen aiheuttamien kulujen, muun muassa lääkekustannusten ja asiakasmaksujen, pienentämiseen.

– Jäsenten näkemys on ollut jo pitkään selvä: psoriasikseen tulee saada parempaa hoitoa myös perusterveydenhuollossa ja sairastamisen kustannuksia täytyy pienentää. Viemme näitä viestejä jatkossakin eteenpäin päättäjille muun muassa eduskunnan psoriasisryhmän kautta, Karhunen toteaa.

Jäsenkyselyn tuloksia käsitellään tarkemmin muun muassa yhdistysten aluepäivillä. Lämmin kiitos kaikille jäsenkyselyyn vastanneille!

Teksti on julkaistu Ihon aika -lehden numerossa 2/2021. Jos et vielä saa lehteä, tee tilaus täällä tai liity jäseneksi, niin saat lehden jäsenetuna.

Kaksi viidestä jäsenestämme sairastaa nivelpsoriasista

  • Kyselyyn vastasi 1 669 jäsentämme. Heistä naisia on 64 prosenttia.
  • 92 prosenttia sairastaa ihopsoriasista, 39 prosenttia nivelpsoriasista ja neljä prosenttia PPP:tä.
  • 91 prosenttia vastaajista pitää Psoriasisliiton toimintaa tarpeellisena.
  • 54 prosenttia kokee saavansa Psoriasisliitosta palveluja, joita ei saisi muualta.
  • 70 prosenttia suosittelisi yhdistyksen jäsenyyttä muillekin.
  • 56 prosenttia ei ole osallistunut paikallisyhdistyksen toimintaan.
  • 91 prosenttia lukee Ihon aika -lehteä.
  • 87 prosenttia pitää omaa maksutonta ohjaus- ja neuvontapalvelua tärkeänä.