Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen Siirry sivuvalikkoon

Palmoplantaarinen pustuloosi

Palmoplantaarinen pustuloosi (pustulosis palmoplantaris PPP) on pitkäaikainen, tarttumaton kämmenten ja jalkapohjien ihosairaus. Suomessa sitä sairastaa arviolta 1500–2500 ihmistä. Syytä sairauteen ei tunneta.

PPP:tä sairastavilla on todettu psoriasista enemmän kuin muussa väestössä. Sairaus on yleisempi naisilla kuin miehillä. Tässä suhteessa PPP eroaa psoriasiksesta, jota esiintyy yhtä paljon molemmilla sukupuolilla. Tavallisesti PPP:hen sairastutaan 40–50 ikävuoden vaiheilla, mutta poikkeuksiakin on. Lapsilla sairaus on harvinainen. Tutkimusten mukaan noin 80–85 prosenttia potilaista tupakoi PPP:n puhkeamisen aikaan.

PPP:n oireet

PPP:ssä ihomuutoksia ei esiinny muilla ihoalueilla kuin kämmenissä ja jalkapohjissa. Joskus muutoksia voi olla myös sormissa ja varpaissa.  Ihoalueet punoittavat, kutiavat ja hilseilevät. Vaikeampana aikana iholle syntyy keltaisia märkärakkuloita ja iho saattaa kutista voimakkaasti, kuumottaa ja aristaa. Tavallisesti PPP esiintyy samanaikaisesti ja symmetrisesti molemmissa kämmenissä ja jalkapohjissa.

PPP:n oireille on ominaista, että paremmat ja vaikeammat jaksot vuorottelevat. Laajimmillaan oireet voivat kattaa koko kämmenen tai jalkapohjan alueen, mikä voi alentaa työ- ja toimintakykyä. Paranemisjaksojen aikana oireet saattavat olla hyvin lievät tai ne voivat hävitä kokonaan. PPP:ssä ei ole vuodenaikaan liittyvää oireiden paranemista tai pahenemista.

Ihomuutosten lisäksi kynsimuutokset ovat PPP:ssä tavallisia. Tavallisesti muutokset ovat lieviä, pieniä kuoppia kynsissä. Vaikeimmissa kynsimuutoksissa kynnet ovat voimakkaasti epämuodostuneet, rikkonaiset ja kynsien alla on voimakasta liikasarveistumista.

Nivelkipujen ja -arkuuksien esiintyminen on tavallista. Tutkimusten mukaan noin joka kolmannella esiintyy eriasteisia niveloireita, joista tavallisimpia ovat oireet rintalastan nivelissä. Oireita voi esiintyä myös muissa nivelissä.

Niveloireiden lisäksi PPP:n yhteydessä voi esiintyä luu- ja niveloireyhtymä, jota kutsutaan SAPHO:ksi.

PPP:n hoito

PPP:n hoito kuuluu erikoissairaanhoitoon. Diagnoosin tekee sairauden oirekuvan perusteella ihotautilääkäri. PPP:n hoidossa käytetään yksilöllisesti oireista riippuen muun muassa paikallishoitoja, PUVA-valohoitoa ja sisäisiä lääkkeitä.

Hoito aloitetaan keskivahvoilla tai vahvoilla kortisonivoiteilla. Niitä käytetään 2–6 viikon jaksoissa ja ne voidaan yhdistää ns. peittohoitoihin (hydrokolloidiokkluusio), mikä on todettu tehokkaaksi oireiden lievittäjäksi.

PPP:n taudinkuva on vaihteleva. Osalla potilaista oireet lievittyvät itsekseen ja osalla syntyy hoidon jälkeen oireeton jakso.  Suurella osalla potilaista tauti voi vuosien kuluessa lievittyä tai parantua kokonaan.

Kysy PPP:stä tai keskustele sairaanhoitajan kanssa Psorilinjalla

Ihotautilääkäri Tapio Rantasen luento (25.11.2014) Palmoplantaarisesta pustuloosista.

 

Liity jäseneksi!

Tiesithän, että Psoriasisliiton jäsenenä saat mm. Ihon aika -lehden, joka kertoo viimeisimmät tiedot iho- ja nivelpsoriasiksesta ja niiden hoidosta sekä tarjoaa vertaistukea. Lue lisää ja liity jo tänään!