Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen Siirry sivuvalikkoon

Aurinkopainotteiset kurssit parantavat elämänlaatua

Aurinkopainotteinen sopeutumisvalmennus parantaa osallistujien fyysistä ja psyykkistä toimintakykyä, käy ilmi järjestöjen yhteisestä selvityksestä.

Psoriasisliitto sekä Allergia-, Iho- ja Astmaliitto selvittivät yhdessä Kuntoutussäätiön kanssa aurinkopainotteisen sopeutumisvalmennuksen vaikutuksia.

Selvityksen mukaan sopeutumisvalmennuskurssit ovat parantaneet kurssilaisten elämänlaatua monella tavalla: Kurssin käyneet ovat sen jälkeen tyytyväisempiä muun muassa työkykyynsä, terveydentilaansa sekä unensa laatuun. He arvioivat lisäksi, että ovat aiempaa tarmokkaampia ja virkeämpiä. Myös tyytyväisyys omaan ulkonäköön koheni kurssin aikana.

Lääkäreiltä kiitosta

Kyselyyn vastanneista lääkäreistä 85 prosenttia arvioi, että aurinkopainotteisesta sopeutumisvalmennuksesta oli paljon tai erittäin paljon hyötyä kuntoutujalle. 60 prosenttia koki, että kurssi kannustaa osallistujia pysyviin elintapamuutoksiin.

– Lääkärin työssäni olen huomannut, että sopeutumisvalmennuksen opeista ja vertaiskontakteista on monelle potilaalle vuosien hyöty, totesi yksi vastanneista.

Psoriasista sairastavien kurssilta osallistuja saa tietoa psoriasiksesta ja sen hoidosta, muista psoriasikseen liittyvistä sairauksista ja elintapojen vaikutuksesta sairauden kulkuun. Lisäksi kurssilaiset voivat vaihtaa ajatuksia muiden sairastavien kanssa sekä mahdollisuuden liikkumiseen ja rentoutumiseen.

Psoriasisliitto sekä Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ovat järjestäneet sopeutumisvalmennusta ulkomailla nykymuodossaan vuodesta 2012 alkaen.

Aurinkopainotteinen sopeutumisvalmennus parantaa elämänlaatua -infografiikka (pdf)