Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen Siirry sivuvalikkoon

Usein kysyttyä

Aurinkopainotteinen sopeutumisvalmennus – FAQ

Alla yleisimmin kysytyt kysymykset aurinkopainotteisista sopeutumisvalmennuskursseista ja niille hakeutumisesta. 

1. Voiko aiemmin kurssille osallistunut hakea uudelleen?

Vastaus: Kurssivalinnoissa ensikertalaiset hakijat ovat etusijalla. Uudelleen hakiessa tulisi hakemuksessa perustella kurssitarvettaan esimerkiksi muuttuneella elämäntilanteella.

2. Pitääkö psoriasiksen olla hyvin vaikea, että voi hakea?

Vastaus: Kursseille valittavilla on oltava lääkärin diagnosoima, oireileva iho- tai nivelpsoriasis. Psoriasiksen vaikeusaste ei sinänsä vaikuta valintaan, mutta hakemuksessa tulee osoittaa, että hakija hyötyy vertaistuesta ja lisätiedoista sekä ohjauksesta.

3. Voiko perheenjäsen tai muu läheinen tulla mukaan aurinkopainotteiselle sopeutumisvalmennuskurssille?

Vastaus: Perheenjäsenten tai läheisten mukaan ottaminen on sinänsä mahdollista, koska kurssi järjestetään julkisessa hotellissa ja sen ympäristössä. Kurssi on kuitenkin ryhmämuotoinen, ja majoitus järjestetään kahden hengen huoneistoissa. Lisäksi varsinaisen kurssiohjelman ulkopuolella tapahtuva vertaistuellinen yhdessäolo koetaan myös olennaiseksi osaksi kurssia ja kurssilaisten toivotaan osallistuvan siihen voimiensa ja kuntonsa mukaan.

Jos perheenjäsen lähtee mukaan kurssille, hän maksaa itse matkakustannuksensa sekä majoituksen, eikä hän voi majoittua samaan huoneeseen kurssilaisten kanssa. Ryhmän ulkopuoliset eivät voi myöskään osallistua ryhmän ohjelmaan.

4. Onko aurinkopainotteisella sopeutumisvalmennuskurssilla mahdollista majoittua yhden hengen huoneistossa?

Vastaus: Kurssikiintiöömme kuuluu 12 kahden hengen huoneistoa. Kurssilla käytettävät kahden hengen huoneistot mahdollistavat oleskelun omassa huoneessa, vaikka kylpyhuone ja keittiö ovatkin yhteiset.

Mikäli kurssille osallistuja haluaa ehdottomasti majoittua yhden hengen huoneessa/huoneistossa, hänen on tehtävä erillinen huonevaraus ja sovittava kustannuksista matkatoimiston kanssa. On hyvä huomata, että kustannukset kasvavat tällöin huomattavasti.

5. Voiko jälkijaksolle osallistua verkossa?

Vastaus: Syksystä 2019 alkaen käytäntömme on, että jälkijaksoille on mahdollista osallistua joko paikan päällä tai vaihtoehtoisesti verkon välityksellä, jolloin voi olla mukana osassa jälkijakson ohjelmasta (esim. luennot, tavoite- ja palautekeskustelut). Pelkkiä verkossa toteutettavia jälkijaksoja emme järjestä tällä hetkellä.

6. Järjestetäänkö aurinkopainotteisia sopeutumisvalmennuskursseja ruotsin kielellä?

Vastaus: Ruotsinkielinen kurssi järjestetään joka toinen vuosi. Seuraava ruotsinkielinen kurssi järjestetään vuonna 2021. Haku tälle kurssille aukeaa vuoden 2020 lopussa.

7. Järjestetäänkö nuorille omia kursseja?

Vastaus: Pyrimme kokoamaan nuoria hakijoitamme samoille kursseille.  Pelkästään nuorille suunnattuja kursseja emme järjestä tällä hetkellä, koska nuorten hakijoiden määrä on ollut muita ikäluokkia vähäisempi. Alle 30-vuotiaiden omavastuu kurssista on 250 euroa, yli 30-vuotiaiden omavastuu 400 euroa.

8. Saavatko kaikki hakijat tiedon kurssin valinnoista, kun hakuaika on päättynyt?

Vastaus: Tieto kurssille pääsystä toimitetaan vain kurssille valituille kahden viikon kuluessa hakuajan päättymisestä. Ei-valittujen hakemus liitteineen siirtyy seuraavan kauden hakuun, mikäli hakija ei hakemuksessaan ilmoita hakevansa vain yhdelle tietylle kurssille.

Vastaajina kuntoutussuunnittelijat Sanna Hassinen ja Minna Kuukka Psoriasisliitosta.

Katso lisätiedot aurinkopainotteisesta sopeutumisvalmennuksesta ja tulevista kursseista täältä.

Kuva: Unsplash.com