Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen

Usein kysytyt kysymykset

Mitä psoriasisyhdistykset tekevät?

Vertaistukea, luentoja ja tapahtumia eri puolilla Suomea löytyy paikallisyhdistysten kautta. Yhdistykset järjestävät muun muassa lääkäriluentoja, retkiä ja uimahallivuoroja. Luennot tarjoavat tietoa psoriasiksesta ja sen hoidosta, kuntoutumisesta sekä alan tutkimustuloksista.

Mitä voisin tehdä paikallisyhdistyksessä?

Olet tervetullut mukaan paikallisyhdistyksesi toimintaan. Voit tarjoa omaa panostasi yhdistyksen käyttöön sen pohjalta, mitä olisit kiinnostunut tekemään. Toiminta perustuu vapaaehtoisten ideoihin ja kiinnostuksen kohteisiin. Psoriasisliitto ja yhdistykset tarjoavat vapaaehtoisille koulutusta.

 

Yhdistyksissä toimii vapaaehtoisia usein esimerkiksi seuraavissa tehtävissä:

Vapaaehtoistoimija Tehtävä
Vertaistukihenkilö  

auttaa kokemustietonsa pohjalta muita psoriasikseen tai PPP:hen sairastuneita käsittelemään sairauteen liittyviä kysymyksiä.

Psoriasiamies  

toimii kuntatasolla yhteyshenkilönä, johon voi ottaa yhteyttä edunvalvontaan liittyvissä kysymyksissä. Seuraa paikallista päätöksentekoa.

Liikuntavastaava ja vertaisliikunnanohjaaja  

koordinoi yhdistyksen liikuntatoimintaa yhdessä muiden yhdistysten ja kunnan liikuntatoimen kanssa. Ohjaa liikuntaryhmiä.

Vertaisryhmänohjaaja  

toimii yhdistyksen vertais- ja teemaryhmien suunnittelijana ja ohjaajana.

Kokemustoimija  

pyrkii vaikuttamaan laajempiin ihmisryhmiin ja kertomalla omasta kokemuksestaan heille, joilla vastaavaa kokemusta ei ole.

Lamppuvastaava  

välittää yhdistyksen valohoitolaitteita kotikäyttöön (lääkärin lähetteen saaneille).

Mihin psoriasisyhdistykseen kuulun?Voit kuulua joko kotiasi lähimpään psoriasisyhdistykseen tai valita jonkin toisen yhdistyksen. Psoriasisyhdistyksiä on 38. Yksittäisen yhdistyksen toiminta-alueeseen kuuluu yleensä useita kuntia. Tutustu psoriasisyhdistysten toimintaan.

Mitä kokemustoiminta on?

Kaikilla kokemustoimijoilla on oma tarina kerrottavaan ja he toimivat vapaaehtoisina. Kokemustoimijat voivat pitää puheenvuoroja ja alustuksia. He tarjoavat kokemustietoa elämästä psoriasiksen kanssa ihmisille, joilla itsellään ei ole vastaavaa kokemusta.

Kokemustoimijana toimiminen edellyttää kokemustoimijan peruskoulutusta. Psoriasisliitto on valtakunnallisen kokemustoimijaverkoston jäsen. Verkosto ylläpitää valtakunnallista kokemustoimijapankkia, johon kuuluu vapaaehtoisia eri järjestöistä ympäri Suomea.
Lisätietoja kokemustoiminnasta saat kokemuskoulutus.fi sekä järjestösuunnittelija Teuvo Leppäseltä.