Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Nivelreuman hoitoon käytetyn korkea-annoksisen Xeljanz -lääkkeen (tofasitinibi) käyttäjillä suurentunut keuhkoveritulpan ja kuoleman riski
11.11.
2020

Uusi tutkimus: Psoriasislääkkeet eivät lisää sairaalahoidon riskiä koronavirusinfektiossa

Psoriasiksen hoidossa käytettävät sisäiset lääkkeet eivät näytä kasvattavan koronaviruspotilaiden riskiä päätyä sairaalahoitoon, todetaan tuoreessa kansainvälisessä tutkimuksessa. 

Kansainvälisessä tutkimuksessa ei löytynyt viitteitä siitä, että sisäisiä, elimistön puolustusjärjestelmään vaikuttavia psoriasislääkkeitä käyttävät potilaat olisivat muita suuremmassa riskissä vakavan koronavirusinfektion suhteen.  

Biologisia lääkkeitä käyttäneet potilaat päätyivät jopa hieman muita harvemmin sairaalahoitoon. Tulos ei tosin johdu välttämättä juuri lääkkeestä: asiaan voi vaikuttaa esimerkiksi se, että biologisia lääkkeitä käyttävät voivat olla muita tarkempia esimerkiksi sosiaalisen eristäytymisen suhteen. 

Asiasta raportoiva tutkimus on hiljattain hyväksytty julkaistavaksi Journal of Allergy and Clinical Immunology -lehdessä. Tutkimuksen aineistona on käytetty kansainvälistä PsoProtect-rekisteriä, jonne lääkärit kaikkialta maailmasta ovat voineet raportoida niistä Covid-19-infektion sairastaneista potilaista, joilla on ollut perussairautena psoriasis. 

Tähän asti kertyneen aineiston perusteella on voitu todeta, että psoriasista sairastavien riski päätyä koronaviruksen takia sairaalahoitoon kasvaa samoista syistä kuin väestöllä yleisesti. Sairaalahoidon riskiä ovat kasvattaneet muun muassa korkea ikä, miessukupuoli ja keuhkosairaus. Lähes kaikki tutkitut potilaat olivat parantuneet koronavirusinfektiosta täysin. 

Tutkimukset eri psoriasislääkkeiden vaikutuksista koronavirusinfektion hoidossa jatkuvat edelleen. Psoriasisliitto muistuttaa, että psoriasislääkitystä ei pidä lopettaa tai tauottaa omin päin. Mahdollisista lääkitykseen liittyvistä huolista kannattaa aina keskustella oman lääkärin kanssa. 

Jos koronavirus ja psoriasiksen hoito huolettavat, voit ottaa yhteyttä myös Psorilinjalle. Sairaanhoitaja palvelee ma klo 8-12, ti-ke klo 14-18, p. 0800 557 767. Ihotautilääkäri vastaa ma klo 12-13, p. 0800 07557. Soittaminen on maksutonta. Lue lisää Psorilinjasta.

Tutustu alkuperäiseen tutkimukseen Journal of Allergy and Clinical Immunology -lehdessä.

Uutista varten on haastateltu iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäriä Tapio Rantasta.